Windows 10: tien redenen om over te stappen

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is sinds eind juli beschikbaar. Gebruikers van Windows 7 en 8 mogen het eerste jaar zelfs gratis overstappen. Is het de moeite waard om dit te doen?

Windows 10 is de definitieve versie van Windows. Vanaf nu zal er nooit meer echt een 'nieuwe' versie van Windows verschijnen: niet in de zin dat Windows er zo anders uit gaat zien - en zoveel nieuwe functionaliteiten krijgt - dat u er weer opnieuw aan zult moeten wennen. Het zal volgens Microsoft nooit meer voorkomen dat u uw favoriete programma's, apps, randapparatuur etc. hoeft weg te doen omdat ''de nieuwe Windows'' ze niet ondersteunt. Uitstel van koop van uw mobiel en tablet is ook niet meer nodig. Klinkt ideaal, toch? Toekomstige versies zullen allemaal voortbouwen op Windows 10.

De systeemeisen van Windows 10 zijn niet hoger dan die van Windows 7 of 8, dus als u wilt upgraden hoeft u geen nieuwe PC, laptop, tablet of mobiele telefoon aan te schaffen.

Tien redenen om over te stappen op Windows 10:

1. Al uw bestanden, programma's  en randapparatuur blijven intact. Het voelt alsof u een nieuwe jas aantrekt, maar alles zit er nog in: uw portemonnee, zakdoekjes, sleutels. Uw documenten, videobestanden en foto's blijven staan waar ze staan. De vertrouwde software uit Windows 7 en 8 zal nog werken. U kunt gewoon de Hema fotoservice en belastingaangifte-app blijven gebruiken. Uw muis, printer, scanner en andere randapparatuur zullen ook nog steeds functioneren. De icoontjes op uw bureaublad blijven staan waar ze staan. De overstap is ditmaal zo pijnloos mogelijk gemaakt.

2. De startknop en het vertrouwde startmenu zijn terug. Twee van de functionaliteiten die het meest gemist werden in Windows 8 maken hun rentree. Veel gebruikers halen opgelucht adem. Want ze waren toch wel erg handig.

3. Het is veel sneller dan Windows 7. In vergelijking met Windows 8.1 is er weinig verschil te merken, maar dat besturingssysteem heeft relatief weinig gebruikers. Iedereen die Windows 7 had merkt het verschil.

4. Het is beter beveiligd. Windows 8 had al een imposant beveiligingssysteem, maar versie 10 doet er een schepje bovenop. Windows Passport zorgt dat u veilig kunt inloggen op websites zonder dat er paswoorden moetenn ingevoerd: een pincode of biometrische identificatie is genoeg. Zo hoeft u dus geen wachtwoorden te onthouden.

5. Windows 10 wordt 10 jaar lang bijgewerkt. Tot 14 oktober 2025 zal Microsoft zonder extra kosten in rekening te brengen patches en verbeteringen doorvoeren. U kunt dit systeem dus 10 jaar lang blijven gebruiken zonder dat het 'ouderwets' zal gaan voelen. Hiermee is het besturingssysteem op de markt gezet als ''het nieuwe Windows XP'': degelijk, niet te zwaar en vooral lang houdbaar. Waarschijnlijk zal uw PC, laptop of tablet eerder stuk gaan dan dit systeem.

6. Nieuwe browser: Edge. Edge is de opvolger van het veelgeplaagde Internet Explorer. Deze nieuwe browser kan de strijd met concurrerende browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox aan. Het is zelfs de beste browser als het gaat om het verwerken van Javascript: programmacode die normaal gesproken veel websites trager maakt. Ook niet onbelangrijk: Edge is veel veiliger en zit niet vol beveiligingslekken, zoals Internet Explorer.

Met Edge kunt u bovendien:

- Aantekeningen maken op websites die u bezoekt.
- Websites toevoegen in een lijst die u later opnieuw wilt bezoeken.
- Browsen met minder knoppen op de websites zodat u effectiever leest. u ziet alleen wat u wilt zien

7. Een systeem voor al uw apparaten. Windows 10 werkt in principe op alle apparaten hetzelfde, of u nu op uw tablet bezig bent of op uw PC. Het systeem past zich automatisch aan afhankelijk van welk platform uw gebruikt: is er geen toetsenbord of muis, dan wordt de tabletmodus ingeschakeld en de layout wordt eenvoudiger en geschikt om met de vingeraanraking bediend te worden. Sluit u een muis en toetsenbord aan, dan kunt u via een pop-up overschakelen - en vice versa. Een groot verschil met Windows 8, dat overduidelijk speciaal ontwikkeld was met tablets in gedachten.

8. Betere apps. Microsoft heeft flink aan alle apps zitten sleutelen. Deze zijn makkelijker te bedienen, zowel qua functionaliteit als gebruikersgemak. Zo kunt u nu kiezen welke vorm een scherm heeft. De agenda, Mail-app en Google Maps in het bijzonder zijn flink onder handen genomen: de agenda is overzichtelijker en integreert beter met Google Calendar en iCloud. De Mail app maakt mail beter te beheren en biedt meer hulp bij het opstellen, zoals spellingcontrole. De Maps app is opnieuw ontworpen en nu veel handiger in gebruik. De zoekfunctie voor hotels, winkels en dergelijke is sterk verbeterd. Er is een 3D Streetview-achtige kaart. Bovendien kunt u kaarten downloaden voor offline gebruik.

9. Desktop makkelijk te koppelen aan smartphone en tablet, ook zonder Windows 10. Dankzij de Phone Companion app kan Windows 10 heel makkelijk koppelen met iOS of Android tablets en smartphones. Zo is content op uw mobiele apparaten makkelijk te bekijken op je desktop PC, kunt u werken in Office-bestanden en muziek beluisteren via OneDrive.

10. De virtuele desktop. Met een klik (of druk) op de taakbalk kunt u wisselen van werkblad. Zo kunt u op één monitor meer schermen bedienen.

Al met al genoeg redenen om de overstap naar Windows 10 te maken. Het hoeft nog niet direct, indien u liever nog een tijdje de kat uit de boom kijkt. Maar wees gewaarschuwd: runt u Windows 7 of 8, dan is het aanbod om gratis over te stappen een jaar geldig.

Een mogelijk nadeel: Windows 10 verstuurt wel meer data over u naar Microsoft, tenzij u de instellingen wijzigt. Hoe doet u dat?We hebben ook een artikel over de privacyinstellingen in Windows 10. Dit vindt u hier.

52 Comments

Door Ina Kruit (niet gecontroleerd) op di, 22-12-2015 - 16:11

Eerst goed kijken of uw pc het wel aan kan. Zo niet, dan moet u alsnog naar een pc shop om het weer goed te laten worden, en daar zijn dan weer extra kosten aan verbonden. Dat is wat mijn pc shop zegt.Mijn pc zou het niet aan kunnen volgens mijn pc schop, dus ik zet het er niet op ondanks dat ik nu gratis kan overstappen van 8.1 naar 10.

Door T.M. Moltmaker (niet gecontroleerd) op za, 26-9-2015 - 10:42

Niet alles blijft als je van Windows 7 naar 10 gaat. Als je n.l. regelmatig de spellen welke in Windows 7 bij ontspanning staan gebruikt, b.v. Patience en Spider solution, dan vind je ze niet terug in Windows 10. Erg jammer, lijkt mij toch niet zo ingewikkeld om dat ook beschikbaar te houden.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 26-9-2015 - 10:38

Nee niet alles blijft als je overstapt naar Windows 10.
Als je b.v. regelmatig Patience of Spider Solitair wat standaard in Windows 7 (ontspanning) zit. ben je dat kwijt. Erg jammer dat ze dat niet in 10 hebben gezet. Lijkt mij toch niet zo ingewikkeld.

T.M. Moltmaker

Door F. Van Benthem (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2015 - 11:30

Ik moet nogsteeds een wachtwoord invullen!

Door David de Wilde op ma, 21-9-2015 - 10:55

We merken dat er nogal wat mensen zijn die toch problemen ondervinden met Windows 10. Deze week op PlusOnline een artikel met veelvoorkomende problemen én de oplossingen!

Groet,

De redactie van PlusOnline

Door Jel (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 07:21

Windows 10 geïnstalleerd problemen met skype en het geluid werkte niet . Laptop weggebracht nu windows 8.1 erop is gelijk aan 10 bijna ook bureaublad startknop links ik weer blij kreeg te horen in de winkel dat 10 bij meer mensen problemen geeft en gaan weer terug naat 7 of 8

Door arnold12 (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 23:14

Mijn nVidia gs7300 videokaart blijkt niet geschikt voor W10. Voldoet wel voor W7 ultimatum. Kan niet geüpdate worden voor W10, volgens nVidia!!!

Door stevens (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 18:37

Window 10 gedownload, want er waren zoveel voordelen.
Helaas wist ik niet hoe ik mijn fotos moest importeren laat staan op cd branden. Mijn printer liet het afweten want die kon het bestand niet in Adobe zetten (nu wel) vwg pdf bestand. Nu kan ik ook nog geen cd (van fotos of bridgeprogramma)afspelen. Dat moet ik ook nog laten verhelpen. Hoezo alleen maar voordelen??

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 18:10

'Gedurende een maand na installatie biedt Windows het programma systeem herstel aan. Dan kom je weer helemaal terug bij je oude versie. Werkt prima. Succes

Door José Haarsma (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 18:07

Ik heb Windows 10 gedownload en dat is niet goed gegaan. Er verschenen gedeeltes van Windows 10 op het scherm en gedeeltes van Windows 7. Echter met het programma systeemherstel dat Windows aanbiedt gedurende een maand na de installatie als het mis gaat ben ik weer helemaal bij Windows 7. Dus ik wacht nog even voordat ik een nieuwe poging waag.