Computer: een PDF downloaden en lezen

Wat is een PDF en wat kunt u ermee?

Wie regelmatig met de pc werkt, komt er weleens een tegen: een pdf-bestand. Maar wat is het eigenlijk en wat kunt u ermee doen?

De afkorting pdf staat voor Portable Document Format. Het is een type bestand dat al meer dan twee decennia meegaat en ontwikkeld is door het bedrijf Adobe (onder andere bekend van het fotobewerkingsprogramma Photoshop). Pdf’s hebben als voordeel dat ze op iedere computer en printer hun oorspronkelijke vorm behouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document, dat er afhankelijk van de gebruikte instellingen, steeds anders uit kan zien. Bij een pdf blijven teksten, afbeeldingen en indelingen staan zoals ze oorspronkelijk zijn neergezet.

Pdf-bestand

Pdf-documenten zijn daarom erg populair voor het weergeven van artikelen, formulieren en  ebooks. U komt regelmatig pdf-bestanden tegen op websites, bijvoorbeeld voor het weergeven van een boekje. Of als formulier dat u kunt uitprinten, invullen en opsturen via de gewone post. Een voorbeeld van een pdf vindt u hier: ons gratis receptenboekje Heerlijke gerechten met kip.

Een pdf-bestand is eenvoudig herkenbaar aan de letters pdf achter de bestandsnaam, bijvoorbeeld: 740.pdf.

Pdf op een website

In het verleden moest u om een pdf-bestand te kunnen lezen, eerst het bestand van de website downloaden en vervolgens op uw computer openen met pdf-leessoftware. Tegenwoordig hebben bijna alle internetbrowsers een ingebouwde pdf-lezer, zodat u een pdf-document direct in de browser kunt openen en lezen. Als u op de pdf-links van de eerder genoemde Visual Steps-website klikt, ziet u dit.

Soms is het de moeite waard om een pdf te downloaden en los van internet op uw computer te lezen. Zeker als het gaat om een document met veel pagina’s of een formulier dat u wilt invullen.Een pdf downloaden werkt hetzelfde als ieder ander bestand op een webpagina downloaden. Overigens is een let op hier wel van toepassing. De standaardbrowser in Windows 10, Edge, is op dit moment nog zodanig uitgekleed dat u er geen bestanden mee kunt downloaden. Gebruik in dat geval gewoon Internet Explorer of een andere browser.

Om te kunnen zien of een link verwijst naar een pdf-document zonder deze meteen te openen:

 • Houd de muiswijzer op de link

Onderin de browser verschijnt nu een kadertje met de volledige link. Als de bestandsnaam eindigt op .pdf is het een pdf-document.

 • Rechtsklik op de link die verwijst naar het pdf-document.
 • Klik op Koppeling opslaan als… of een optie met een soortgelijke naam.
 • Geef op in welke map het bestand moet worden opgeslagen.
 • Geef eventueel een andere naam voor het bestand op.
 • Klik op Opslaan.

Lezen op de pc

Online kunt u pdf’s lezen in de internetbrowser zelf. Als er een pdf op uw computer staat, heeft u ook een programma nodig waarmee u het bestand kunt openen. Vroeger moest daarvoor een speciaal pdf-programma als Acrobat Reader worden gebruikt. Acrobat Reader is nog steeds gratis te downloaden en gebruiken, maar niet meer per sé nodig als u een pdf wilt openen.

Als eerste mogelijkheid is uw internetbrowser ook beschikbaar voor het lezen van pdf’s op uw harde schijf. Daarnaast kunt u in Windows 8 en 10 ook de Lezer gebruiken: een speciale app voor het lezen van pdf’s. En als u met een recente versie van Word werkt, opent u eventueel de pdf daarmee. In dat geval wordt overigens eerst de pdf omgezet naar een Word-document. Dat heeft als voordeel dat u de pdf kunt bewerken en daarna ook weer kan opslaan als pdf-bestand.

Welke programma’s op uw computer beschikbaar zijn om pdf’s mee te openen, ziet u zo:

 • Open Verkenner.
 • Open de map met de pdf.
 • Rechtsklik op de pdf.
 • In het snelmenu dat verschijnt, houdt u de aanwijzer op Openen met… (of klik op Openen met… in Windows 7).

U ziet vervolgens de programma’s waarmee u de pdf kunt openen.

 • Klik op het gewenste programma.

In een volgend artikel van mij wordt ingegaan op het werken met pdf’s in Acrobat Reader. Dit gratis programma biedt u allerlei handige mogelijkheden naast lezen, zoals het invullen en ondertekenen van een pdf-formulier.

Bron(nen):

5 Comments

Door A.Hilgeman-Stoker (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 14:41

Graag ook een tip hoe een PDF link in een email geprint kan worden in windows 10

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 20:43

@de Kuijer, Met mijn Apple kan ik een PDF ook met afbeelding opslaan.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 13:43

Eerst kon ik van een pdf-bestand ook het bestand opslaan als afbeelding.
Dit lukt nu niet meer. Hoe los ik dit op?

Door de Kuijer (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 13:06

apple ?

Door Mark (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 11:38

Het is zeker niet zo dat een internetbrowser standaard automatisch een pdf kan weergeven.
Het kan wel degelijk nodig zijn om een pdf-programma of plug-in te installeren.