Computertip: mobiel internet, wat kost mij dat?

Met een smartphone of tablet kunt u altijd online zijn, maar veel mensen zijn bang voor een torenhoge rekening achteraf. Gratis wifi en datatellers zijn de oplossing.

Stap 1: binnenshuis internetten met wifi

Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Ze ondersteunen allemaal wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u uw smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB's verbruiken, kunt u het best doen binnen bereik van wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden.

Hoe u wifi instelt op uw smartphone? Lees het in de tips 'Wifi gebruiken met iPhone' en 'Wifi gebruiken met Samsung Galaxy S3'.

WiFi

Stap 2: buitenshuis internetten met wifi

Buitenshuis kunt u op steeds meer plaatsen gratis gebruikmaken van wifi: in sommige intercity's en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Soms is een wachtwoord nodig, dat u van de aanbieder krijgt (bijvoorbeeld in een hotel). In de trein is geen inlogcode nodig, daar is wifi vrij te gebruiken.

Stap 3: overal internetten met 3G

Wilt u ook online kunnen zijn op plekken waar geen wifi is? Dan moet u verbinding maken met het zogenaamde 3G-netwerk. Hiervoor hebt u een internetabonnement nodig bij een provider. Bij een smartphone verloopt dat via de simkaart waarmee u ook belt en sms't. Deze kan een internetsignaal opvangen. U kiest dan een telefoonabonnement met een internetbundel. Daarmee bent u voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna betaalt u een hoger tarief of kunt u alleen nog surfen met een lagere snelheid.

Voor een tablet hebt u een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig. Voorwaarde is dat u een tablet hebt met een ingang voor een simkaart.

Tablet

Deze tablets zijn in aanschaf duurder dan tablets met alleen wifi. Zowel voor een smartphone als voor een tablet, kunt u ook kiezen voor een prepaidkaart. Dat is vooral handig wanneer u weinig mobiel internet gebruikt. De tarieven voor prepaid liggen meestal wel hoger dan voor een abonnement.

Stap 4: hoeveel MB over?

Internetbundels gaan via het 3G-netwerk. Voor een vast bedrag per maand krijgt u een hoeveelheid aan MB's. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de snelheid van de verbinding, de hoeveelheid MB's en de aanbieder. Een MB staat voor een hoeveelheid data, die via internet wordt verstuurd. Een mobiele webpagina bekijken kost bijvoorbeeld 0,1 MB. In uw contract of op de website van uw aanbieder vindt u hoeveel MB u hebt binnen uw internetbundel. Grote telecomaanbieders hebben hiervoor een afgeschermd gedeelte op de website.
MB's

Voorbeelden zijn My Vodafone, My T-Mobile en MijnKPN. Als klant kunt u zich hiervoor registeren om toegang te krijgen. Hier kunt u meestal ook zien hoeveel MB u al hebt verbruikt en hoeveel u nog over hebt tot de volgende factuurdatum. Het is slim om uw verbruik goed in de gaten te houden. U voorkomt daarmee dat u de datalimiet van uw abonnement overschrijdt en extra kosten hebt.

De meeste telecomaanbieders hebben ook hun eigen app, zoals My Vodafone App, My T-Mobile App, Telfort BelStatus app. Met een app van uw eigen provider ziet u uw verbruik per factuurperiode. U kunt ook terugkijken in het verleden. Deze informatie kunt u ook opzoeken met uw computer, op het afgeschermde gedeelte van de website van de provider. De gegevens van de provider zijn het meest betrouwbaar. Ze zijn niet altijd heet van de naald, maar lopen bijvoorbeeld een dag achter.

Stap 5: hoeveel MB verbruik ik?

Mobiele websites bekijken met een smartphone of tablet, kost niet zo veel MB's. Veel websites zijn aangepast voor mobiele toegang. Er staan dan weinig plaatjes op en overbodige informatie is weggelaten. Hieronder staat het gemiddelde verbruik van enkele veelgebruikte toepassingen.

E-mail zonder bijlage versturen   0,1 MB
WhatsApp-bericht versturen   0,1 MB
Mobiele webpagina bekijken   0,1 MB
E-mail met bijlage versturen   1 MB
Normale webpagina bekijken   0,25 - 2 MB
Foto's en muziekbestanden downloaden   2 - 4 MB
Internetradio luisteren (per uur)   60 MB
YouTube-filmpjes kijken (per uur)   130 MB
Uitzendinggemist kijken (per uur)   220 MB

Bron: Digitaalgids januari/februari 2012, Consumentenbond

Stap 6: internetverbruik bijhouden met uw smartphone

Het verbruik van MB's is ook bij te houden via een app op uw smartphone, zoals 3G Watchdog (niet voor iPhone), KPN MB Meter of Hi MBstatus.

MB Meter

Deze zijn door iedereen te gebruiken, welke provider u ook hebt. Vanaf de dag dat u 3G Watchdog, KPN MB Meter of Hi MBstatus installeert, houdt deze app bij hoeveel MB u verbruikt. U kunt de omvang van uw bundel instellen, zodat de app voor u per dag kan berekenen hoeveel u nog over hebt. Internetbundels lopen niet altijd synchroon met kalendermaanden. De nieuwe bundel kan bijvoorbeeld ook per de zestiende van de maand ingaan. Bij 3G Watchdog kunt u zelf de datum bepalen vanaf wanneer de app de MB's moet gaan tellen. De tellers zijn redelijk accuraat, maar niet onfeilbaar. Voor het exacte aantal verbruikte MB's raadpleegt u beter uw provider.

________________________________________________________

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap.

Volg SeniorWeb op Facebook!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze tips; volg SeniorWeb op Facebook!

SeniorWeb