Sms-controle inschakelen voor DigiD

Wie wil inloggen met zijn DigiD, gebruikt daarvoor zijn inlognaam en wachtwoord. Voor extra bescherming kunt u ook sms-verificatie inschakelen. Tijdens het inloggen ontvangt u dan via een sms een code. Alleen met die code kunt u DigiD gebruiken.

Extra bescherming

Sms-verificatie komt steeds vaker voor. Het wordt gebruikt om gegevens extra te beschermen. Stel dat iemand anders uw DigiD-gegevens in handen krijgt: die persoon zou kunnen inloggen en bijvoorbeeld een uitkering kunnen aanvragen buiten u om. Bij sms-verificatie logt u niet alleen in met een gebruikersnaam en wachtwoord; als extra controle krijgt u een inlogcode opgestuurd via een sms'je. Voor DigiD zeker geen overbodige beveiliging.
Stel de sms-controle in via Mijn DigiD:

  • Open de website www.digid.nl
  • Klik rechtsboven op Inloggen Mijn DigiD.
  • Er staan twee opties: 'Ik wil inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord' en 'Ik wil inloggen met een extra controle via sms'. De eerste optie is nu aangevinkt. Dat laten we zo staan.
  • Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.
  • U komt direct in het instellingenscherm. We kijken naar de mogelijkheden onder het kopje 'Instellingen extra sms-controle'. Als uw mobiele telefoonnummer bekend is bij DigiD, staat dat nummer vermeld achter 'Mobiel telefoonnummer'. Controleer het nummer en pas het zo nodig aan via de link Telefoonnummer wijzigen. Volg de stappen die nodig zijn.
  • Nu gaan we de sms-controle activeren. Klik in het hoofdscherm op de blauwe link Altijd extra sms-controle activeren.
  • Zet een vinkje (bolletje) voor Ik wil altijd inloggen met een extra sms-code.
  • Klik op Opslaan.

U keert terug naar het hoofdmenu en u krijgt de melding dat de sms-controle is geactiveerd. Vanaf nu kunt u alleen nog inloggen met uw DigiD als u de sms-code die u krijgt toegestuurd, invult als dat gevraagd wordt tijdens het inloggen. Wilt u de controle toch liever opheffen? Klik dan in het hoofdmenu op Altijd extra sms-controle uitzetten. Zet een vinkje bij Ik wil niet altijd inloggen met een extra sms-code en klik op Opslaan.

Meer weten over DigiD?

Wilt u weten wat DigiD is en wat u er allemaal mee kunt doen? Ga naar seniorweb.nl/digitaal-fit/gemak en download ons Dossier Gemak. In dit dossier vindt u onder meer tips over online betalen, internetbankieren en het huis van de toekomst. Hoe Digitaal Fit wilt u worden?

Bron(nen):

3 Comments

Door Nettie (niet gecontroleerd) op di, 13-10-2015 - 15:04

@ Patricia
Ik ben het gedeeltelijk met je eens, verplicht een mobiele telefoon aanschaffen is te gek voor woorden. Maar prepaid lijkt me op zichzelf geen bezwaar, je moet daarbij toch al je beltegoed in de gaten houden.
Kun je een paar van die 'sommige' organisaties noemen? Als het om overheid gaat (en wat zou het anders kunnen zijn), kan een gedupeerde misschien een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman.

Door Patricia (niet gecontroleerd) op di, 13-10-2015 - 13:43

Bij sommige organisaties is het al verplicht om met een SMS-code in te loggen in Digi-D, anders kom je er niet in. Schandalig eigenlijk, want je zadelt mensen op om verplicht een mobiele telefoon te hebben, met bijbehorend duur abonnement, want bij prepaid verloopt het tegoed bij te weinig gebruik. Ik heb geen behoefte aan een mobiele telefoon, wat betekend dat ik in de toekomst bepaalde, door organisaties opgelegde zaken, niet meer kan doen. En papieren versies stuurt men niet meer.

Door gallito (niet gecontroleerd) op di, 13-10-2015 - 12:06

Ik ben niet zo voor codes per sms te ontvangen op je mobiel. Wat als je mobiel gestolen wordt of je bent hem kwijtgeraakt? Dan ben je aardig onthand.