Zo beperkt u de verbruikskosten van uw mobiele telefoon

Belangrijke tips op een rij!

Ongeveer driekwart van de Nederlanders maakt inmiddels gebruik van een smartphone of tablet. De stijging in het gebruik van smartphones is voor een deel te danken aan senioren.

Een derde van de 65-plussers heeft inmiddels een tablet in het bezit en hetzelfde percentage maakt gebruik van een smartphone. Toch heerst er ook veel onduidelijkheid onder senioren met betrekking tot de kosten die een smartphone met zich meebrengt. Zo betaalt u niet alleen voor het aantal belminuten dat u verbruikt en de sms’jes die u verstuurt, maar ook voor de data die u gebruikt wanneer u aan het internetten bent. Het komt voor dat u een veel hogere rekening van uw provider ontvangt, omdat u onbewust meer hebt verbruikt dan wat u in uw bundel heeft. Gelukkig is het relatief eenvoudig om dit bijtijds te ontdekken en zijn er ook tal van manieren om uw verbruik zo laag mogelijk te houden. Tele2 zet enkele belangrijke tips voor u op een rij.

Maak zoveel mogelijk gebruik van draadloze netwerken

Wanneer u buitenshuis bent, maakt uw smartphone gebruik van een internetverbinding via uw gsm-netwerk, ook wel bekend als 3G of 4G. Dit is tevens het internet dat is meegenomen in uw databundel. Wanneer u buitenshuis regelmatig gebruik maakt van het internet, bent u waarschijnlijk erg snel door uw beschikbare data heen. Dit gaat vooral erg snel wanneer u filmpjes online bekijkt of gebruik maakt van apps als Facebook. Om dit te voorkomen kunt u uw smartphone laten zoeken naar beschikbare draadloze netwerken in uw omgeving. Tegenwoordig hebben veel stations, restaurants, cafés en luchthavens een draadloos netwerk waar u gratis gebruik van mag maken. Dat scheelt u een hoop data, wat uiteindelijk uw portemonnee ten goede komt.

Bel minder door gebruik te maken van Skype

Wanneer u naar een kennis of familielid belt met uw smartphone, maakt u gebruik van uw belminuten. Het is echter ook mogelijk om iemand te bellen via het internet, dankzij programma’s zoals Skype. Wanneer u dit thuis via uw draadloos netwerk doet (of op een plek met wifi) belt u zo goed als gratis. Zo hoeft u niet op uw belminuten te letten wanneer u gezellig aan het bellen bent met uw kleinkinderen. Hetzelfde geldt wanneer u wilt bellen met een kennis die bijvoorbeeld in het buitenland woont, waarbij de gesprekskosten normaal gesproken erg hoog zijn.

Gebruik WhatsApp voor het versturen van uw berichten

Met Skype kunt u telefoongesprekken via het internet voeren, waardoor u aanzienlijk bespaart op uw belminuten. Ditzelfde kunt u ook toepassen op uw sms-berichten, door gebruik te maken van WhatsApp, een app die zowel voor Android, iOS als Windows beschikbaar is. Grote kans dat uw kleinkinderen deze app al gebruiken als voornaamste vorm van communicatie, waardoor u zo dus snel en eenvoudig te weten komt hoe het met ze gaat. Let wel op dat berichten niet direct ontvangen of verstuurd worden, op het moment dat u geen internetverbinding heeft.

Download een app die inzicht geeft in uw verbruik

Goed op uw verbruik letten is een goede eerste stap om zuiniger te bellen en internetten. Maar hoe kunt u zien wat u exact verbruikt? De meeste providers bieden hiervoor een app aan waarmee u direct kunt zien hoeveel belminuten, sms’jes en data u heeft verbruikt in een bepaalde maand. Op deze manier komt u dus niet voor verrassingen te staan. U kunt ook gebruik maken van apps als My Data Manager, welke zowel op Androidtelefoons als iPhones te gebruiken is. Hiermee krijgt u ook inzicht in de hoeveelheid MB’s die u maandelijks verbruikt. Met deze informatie kunt u uw abonnement beter afstemmen op uw daadwerkelijke verbruik. Let hierbij wel op de flexibiliteit van uw mobiele aanbieder en/ of abonnement.

Zet uw dataroaming uit wanneer u in het buitenland bent

Wanneer u op vakantie bent, is een smartphone het perfecte middel om te bellen of videochatten met het thuisfront, of om even snel die leuke vakantiefoto te delen. Mobiel internetten in het buitenland is doorgaans erg duur, tenzij u regelmatig gebruik maakt van de draadloze netwerken in uw omgeving. De oorzaak van de doorgaans hoge kosten ligt vaak bij dataroaming, een functie die ervoor zorgt dat apps zichzelf regelmatig updaten, ook wanneer u ze niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan uw mail app, die meerdere keren per dag op zoek gaat naar nieuwe e-mails. Het uitzetten van deze functie kan ervoor zorgen dat u eenmaal thuis niet wordt verrast met een torenhoge telefoonrekening.

1 Reactie

Door Harry (niet gecontroleerd) op do, 26-2-2015 - 15:50

DE beste oplossing is het apparaat niet te pas en te onpas gebruiken. Praat eens gewoon met anderen in plaats van als een zombie op het schermpje te staren.