Hersenen merken niet dat bier alcoholvrij is

beer-mugs.jpg
Getty Images

Bierdrinkers krijgen dezelfde hoeveelheid voldoening van alcoholvrij bier als van alcoholhoudend bier. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, verschenen in het tijdschrift Chemical Senses. Het is voor het eerst dat deze beloningsreactie werd onderzocht.

Volgens een eerder experiment door Canadese onderzoekers Wigmore en Hinson drinken consumenten liever drankjes waarvan ze denken dat er meer alcohol in zit. Hun voorkeur gaat dus ook uit naar alcoholhoudend bier in plaats van de alcoholvrije variant. De alcoholconsumptie moet echter juist omlaag, zo was half november te lezen in het Nationaal Preventieakkoord.

Beloning in de hersenen

Bier met alcohol staat erom bekend dat het een reactie opwekt in de beloningsgebieden van de hersenen. Wageningse onderzoekers deden onderzoek naar een eventueel verschil in die reactie bij alcoholvrij bier. Dr. Paul Smeets: "Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen."

MRI-scan

Bij 21 mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken, werd in een MRI-scanner uitgetest hoe het beloningsgebied in de hersenen reageerde. De deelnemers kregen eerst het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien en mochten daarna een slok bier of koolzuurhoudend water nemen. Het koolzuurhoudend water diende als 'controle', zodat er tussen het consumeren van het bier even een andere smaak geproefd werd. Op die manier voorkwamen de onderzoekers dat de smaak-ervaring van het bier werd verward. De slokken bier waren namelijk soms met en soms zonder alcohol, maar dat wisten de mannen niet. Zij dachten dat iedere slok alcohol bevatte.

Smaak boven alcohol

De scans gaven geen verschil aan in de reactie van de beloningsgebieden tijdens de consumptie van het bier. Volgens Smeets betekent dit dat de smaak van bier, en dus niet de alcohol, bepaalt wat de consument van het bier vindt. Zolang de smaak van alcoholvrij bier dicht bij die van bier met alcohol ligt, krijgen consumenten evenveel voldoening van de drank. Alcoholvrij bier kan dus een goed alternatief zijn voor alcoholhoudend bier. Er moet nog nader onderzocht worden hoe mensen reageren als ze wel van tevoren weten welk bier alcohol bevat.

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel
Bron 
  • Wageningen University & Research