Test: het lekkerste alcoholvrije weizenbier

Getty Images

Steeds meer mensen drinken liever wat minder alcohol, en schenken daarom vaker een alcoholvrij biertje in. Wie van weizenbier houdt, heeft met Franziskaner Weissbier de lekkerste alcoholvrije weizen in huis.

Dat blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond. Franziskaner Weissbier (€ 3,10 per liter) krijgt als enige het testoordeel zeer goed van de experts. Het bier is in balans en komt van de tien geteste merken het dichtst bij een weizen. De Franziskaner ziet er prima uit en heeft een goede smaaksterkte. Fruitigheid en aroma's zijn het best in de smaak vertegenwoordigd.

Samen met de tien weizen proefde het smaakpanel ook drie witbieren. Hoegaarden wit (€2,88 per liter) komt als beste uit de bus. Het is zoet, maar ook fruitig, aromatisch en het ziet er goed uit. Je proeft bijna geen bitter. Hoegaarden witbier komt erg dichtbij het origineel met alcohol.

Alcoholvrij

Alcoholvrij bier is niet per definitie echt honderd procent alcoholvrij. In Nederland mag er alcoholvrij bier op het etiket staan als het bier minder dan 0,1 procent alcohol bevat. Staat er 0,0% op het etiket, dan is het bier wel volledig alcoholvrij. Voor de Belgische, Duitse en Oostenrijkse bieren in de smaaktest gelden andere normen. In die landen mag alcoholvrij bier maximaal 0,5 procent alcohol bevatten. De weizen van Brand en Grolsch zijn echt volledig alcohol vrij, evenals alle geteste witbieren.

Bron: Consumentenbond

Auteur 
  • Nico van Scheijndel