Ouder worden en seks

De fabel: Als je ouder wordt, verdwijnen de zin in en het plezier van seks.

De deskundige
Arts-seksuoloog Rik van Lunsen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam: “Dat het op oudere leeftijd afgelopen zou zijn met de seks, is complete onzin.

Wat wel verandert, is dat een ouder lichaam hogere eisen stelt aan de kwaliteit van de seks. Je hebt langduriger en directere prikkels nodig om net zo opgewonden te raken als op jongere leeftijd. Maar als je altijd een gevarieerd seksleven hebt gehad, zul je ook plezier hebben op oudere leeftijd.

Wie wél seksuele problemen krijgen, zijn mensen die altijd een coïtusgericht repertoire hebben gehad met weinig variatie, en die daar geen verandering in aanbrengen. Omdat deze beperkte manier van vrijen op oudere leeftijd niet meer voldoet, kun je als vrouw last krijgen van vaginale droogheid – en daardoor van pijn bij het vrijen – en als man erectieproblemen krijgen.

Dat vaginale droogheid veroorzaakt zou worden door de overgang is volslagen onzin. Er is geen enkele relatie met een verlaagde oestrogeenspiegel. Om bij de seks dan maar meteen een glijmiddel te gebruiken, is daarom per definitie fout. Het is een typisch mannelijke oplossing en het maakt het er waarschijnlijk ook niet leuker op, want van een glijmiddel raak je niet opgewonden. En daar gaat het om: de vrouw krijgt niet de juiste erotische prikkels.

Dat geldt andersom ook voor mannen met erectieproblemen. Kregen ze voorheen een erectie als ze alleen al aan seks dachten, nu hebben ze meer directe stimulatie nodig. Maar mannen zijn sterk geneigd af te haken zodra ze twijfels krijgen over hun erectievermogen. Ze voelen zich tekortschieten ten opzichte van hun vrouw. Vrouwen vinden die erectie vaak niet het grootste probleem; het gaat hen niet om het doelgericht vrijen. Wat zij moeilijk vinden is dat ze niet meer aangeraakt worden, het gebrek aan contact. Mannen zouden zich veel meer moeten richten op die lichamelijke intimiteit.”

De feiten
We hebben niet alleen váker seks op oudere leeftijd, maar ook meer plezier in bed. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd onderzoek door de universiteit van Gotenburg in Zweden. Deed in 1971 slechts 38 procent van de getrouwde vrouwen op haar 70ste aan seks, dertig jaar later is dat toegenomen tot 56 procent. Bij de getrouwde mannen nam het toe van 52 naar 68 procent. Daarbij beleven vooral de vrouwen steeds meer plezier aan seks en orgasmes. In 1971 had 35 procent van de 70-jarige vrouwen naar eigen zeggen een zeer gelukkig liefdesleven. Bij de nieuwe generatie zeventigers is dat opgelopen tot meer dan de helft: 52 procent.

Dit kunt u doen om klachten te voorkomen

  • Ga op zoek naar de lol, adviseert de seksuoloog. Vraag uw partner wat hij of zij prettig vindt, vertel zelf wat u wilt, geef elkaar dat wat fijn of spannend is, en probeer dingen uit.
  • Zoek elkaar op, onderneem samen leuke dingen, en richt u op een goed geestelijk contact met elkaar. Goede seks is vaak de uitkomst van wat je samen deelt. 

Wanneer moet u naar de dokter?
Als u hulp wilt bij het verbeteren van uw seksleven. De huisarts kan u doorverwijzen naar de seksuoloog.

Een romantisch diner bij kaarslicht als opmaat voor fijne seks? “Goed idee”, zegt de seksuoloog. “Ik zie veel echtparen in mijn praktijk die werkelijk niets leuks meer met elkaar doen. Het is logisch dat dan ook de seks uitdooft.”

De kracht van seks op leeftijd: www.plusonline.nl/seksopleeftijd

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine