1 procent testament

Vraag van de week

Getty Images

In het testament van mijn vader heb ik een procent van zijn nalatenschap gekregen. Volgens de notaris ben ik erfgenaam, maar ik voel me onterfd. Wat zijn mijn rechten?

Het zogenoemde een procent testament komt wel vaker voor maar dan in de omgekeerde situatie. De langstlevende echtgenoot erft dan een procent en de kinderen de rest. Hierdoor erven de kinderen meer dan hun gebruikelijke (evenredige) erfdeel. Ze verkrijgen hun erfdeel dan meestal in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Moet er in dat geval volgens de bepalingen in het testament bovendien zes procent samengestelde rente vergoed worden over deze niet-opeisbare vordering dan neemt de schuld in het vermogen van de langstlevende echtgenoot flink toe en is er later minder erfbelasting verschuldigd over de nalatenschap van de langstlevende echtgenoot. De ene procent die de langstlevende echtgenoot erft, zorgt dat zij/hij als mede-erfgenaam ook wat in de melk te brokkelen heeft.

De ene procent die u erft, maakt u ook erfgenaam met dezelfde rechten bij de afwikkeling als de andere erfgenaam alleen erft u veel minder dan uw wettelijke deel: uw legitieme portie. Het advies is dan ook om uw erfenis zuiver of beneficiair te aanvaarden en tevens een beroep te doen op uw legitieme portie. De legitieme bedraagt de helft van uw normale erfdeel. Maar anders dan bij uw een procent worden bij de berekening van de legitieme ook de schenkingen bij leven aan kinderen gedaan en de schenkingen van de laatste vijf jaar aan derden opgeteld bij wat uw vader nalaat. De legitieme kan daardoor hoger uitpakken dan wanneer een ‘gewone’ een kwart van de nalatenschap; dit vooral wanneer uw vader om zijn erfenis te verkleinen veel schenkingen heeft gedaan.

Advies: Aanvaard uw erfenis, vraag aanvullend de legitieme op en doe daarbij de lijst van informatie die u wenst te ontvangen om zo de grootte van de legitieme vast te kunnen stellen. De aangifte inkomstenbelasting (of jaaroverzichten van de bank) zijn daarbij een mooi begin.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.