Erfgenaam eerder overleden; erft iemand in de plaats? 

Getty Images

Ik overweeg een testament op te maken. Ik heb op zich geen bijzondere situatie, namelijk een echtgenoot en een zoon met wie we goed contact hebben. Ik wil dat zij van mij erven en verder wil ik wat extra dingen regelen zoals een legaat vastleggen voor een nichtje van ons. Wat gebeurt er eigenlijk als een van hen eerder overlijdt dan ik zelf?

Zolang u geen testament heeft, erven in dat geval uw echtgenoot en uw zoon. Een legaat kan alleen via een testament worden geregeld. Als uw echtgenoot voor u komt te overlijden, erft uw zoon. Als uw zoon eerder dan u komt te overlijden, erven uw echtgenoot en de eventuele kinderen van uw zoon (dit heet plaatsvervulling).

Heeft hij geen kinderen, dan erft uw echtgenoot alles. De echtgenoot houdt de beschikking over alles en uw zoon of zijn plaatsvervullers krijgen een niet opeisbare vordering op uw echtgenoot. Als er geen kinderen zijn en zowel uw echtgenoot als uw zoon zijn voor u komen te overlijden dan erven volgens het wettelijk erfrecht uw ouders en uw broers/zussen en/of hun kinderen als zij zelf niet meer in leven zijn.  

Als u een testament heeft opgemaakt waarin u uw echtgenoot en zoon tot erfgenaam benoemt en uw nichtje tot legataris dan is van belang om te weten dat u over deze wettelijke plaatsvervulling expliciet iets zult moeten opnemen. Alleen als er in het testament plaatsvervullingsrecht is opgenomen, erven de kinderen van de vooroverleden persoon samen wat hun vader of moeder had kunnen erven. Is er geen plaatsvervullingsrecht opgenomen dan erven de andere erfgenamen meer.

Dat geldt ook voor legaten. Ook daarbij kunt u aangeven wie dit legaat mag verkrijgen als de eigenlijke legataris al is overleden. Doet u dit niet dan valt het legaat terug in de nalatenschap en komt het toe aan de erfgenamen en erven die dus meer. Zijn de erfgenamen “op”, dan zal het wettelijk erfrecht uitwijzen wie in dat geval de uiteindelijke erfgenamen zijn. 

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

 

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur