Is de papieren schenking en de rente daarover inkomen voor onze zoon?

Getty Images

Als wij onze zoon een schenking op papier doen dan kunnen wij de schuld aftrekken van de belasting. Is de schenking aan onze zoon dan inkomsten en moet hij daar dan belasting over betalen? En de 6% rente die wij aan haar betalen, is dat dan ook inkomsten voor hem? Heeft dit dan ook invloed op zijn toeslagen en kinderopvang?

Een papieren schenking is een vorm van vermogensoverdracht waarbij – onder bepaalde voorwaarden - wel vermogen maar niet daadwerkelijk geld overgaat van de een naar de ander. Het wordt vaak gebruikt als besparing voor toekomstige erfbelasting en besparing van belasting in box 3 (over het vermogen) en het vermogen vooral “in de stenen zit”. Voor wat betreft uw vragen: De papieren schenking vormt bij u een schuld en bij uw zoon een vordering, die hij als vermogen (als hij boven de vrijstelling komt (2021: €50.000 voor een alleenstaande en €100.000 bij fiscaal partners) in box 3 moet opgeven.

Het zijn geen inkomsten zoals bedoeld in box 1 waarover progressief inkomstenbelasting verschuldigd is. Ook de rente die u aan hem betaalt, zijn geen inkomsten voor hem. De rente verhoogt naast het geschonken bedrag wel zijn vermogen, hetgeen weer gevolgen kan hebben voor de door hem verschuldigde belasting in box 3 (vermogen). In hoeverre dit gevolgen heeft voor zijn toeslagen en kinderopvang, is afhankelijk van welke toeslagen hij heeft en de bijbehorende regels (inkomenstoets/vermogenstoets).

Nicole Goud
Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur 
  • Mr. Nicole Goud