Jubelton voor eigen woning, maar wat als deze snel na schenking verkocht wordt?

Vraag en antwoord

Vraag: Nog niet zo lang geleden hebben wij onze kinderen onbelast “de jubelton” geschonken. Deze moet natuurlijk gebruikt worden voor de eigen woning. Maar nu moet mijn zoon voor z’n werk verhuizen en gaat hij zijn woning verkopen? Heeft dit nog gevolgen voor de schenkbelasting? Kan dit op de een of andere manier teruggedraaid worden door de fiscus?

Antwoord:

De zogenoemde “jubelton” (2021: € 105.302) mag onbelast voor de schenkbelasting geschonken worden aan personen tussen de 18 en 40 jaar, onder de voorwaarde dat het geld gebruikt wordt voor de eigen woning. Meer specifiek: het bedrag van de schenking moet gebruikt worden om:   

  • een eigen woning te kopen, te verbeteren of te onderhouden
  • de eigenwoningschuld af te lossen
  • een restschuld van de verkochte eigen woning af te lossen
  • rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning af te kopen (bijvoorbeeld: aankoop eigen woning, aflossing hypotheekschuld)

Voor meer informatie zie: de site van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/voorw...

In de fiscale regelgeving staat duidelijk omschreven wanneer sprake is van een eigen woning. Ik begrijp van u dat hier geen discussie over bestaat. De woning was en is immers het hoofdverblijf van uw zoon. Van belang is verder dat er op het moment van schenking sprake moet zijn van een eigen woning. Hier wordt geen termijn aan verbonden. 

Dat uw zoon de woning nu zo snel moet verkopen, doet er dus niet toe. De schenking is gebruikt voor de eigen woning en voldoet daarmee aan de eisen. Zeker nu de reden van de snelle verkoop in de werkomstandigheden ligt, zal hier geen enkele discussie over kunnen bestaan. 

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.