PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Levenstestament steeds populairder

Het vierde kwartaal van 2014 is er een record aantal levenstestamenten geregistreerd: ruim veertienduizend. Dat zijn er bijna vijfduizend meer dan het laatste kwartaal van 2013.

Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke  Notariële Beroepsorganisatie (KNB). In een levenstestament leg je vast wie je belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Je geeft iemand die je vertrouwt een volmacht om financiële handelingen te verrichten. Ook kun je vastleggen wat er in bepaalde situaties moet gebeuren, zoals het wel of niet behandelen bij ziekte.

Darnaast is er ruimte voor praktische zaken, zoals de verzorging van huisdieren. Zo biedt het levenstestament de mogelijkheid om zelf de regie over het leven te houden, ook als je dat zelf vanwege ziekte of door een ongeval niet meer kunt.

Financieel misbruik

De KNB ziet het levenstestment als een goede garantie tegen financieel misbruik op voorwaarde dat er is vastgelegd dat de vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen aan een toezichthouder. Een regelmatige verantwoording over de financiën verkleint namelijk de kans op ongeoorloofde uitgaven. Het is daarom verstandig om in het levenstestament ook een toezichthouder te benoemen.

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen