Niet meer zomaar een erfenis met schulden

Getty Images

Vanaf 1 september 2016 krijgen nabestaanden niet langer zomaar een erfenis met schulden in hun maag gesplitst.

Tot nu toe kon het meenemen van enkele spullen uit het huis van de overledene al voldoende zijn om de erfenis te aanvaarden. Ook het betalen van een etentje met de pinpas van de overledene kon zorgen voor zo’n ‘stilzwijgende zuivere aanvaarding’.

Persoonlijk aansprakelijk

Dat betekent dat de nabestaande alle bezittingen én schulden uit de nalatenschap krijgt. Is er sprake van een negatief saldo, dan wordt de erfgenaam daarvoor persoonlijk aansprakelijk.  Met name door het instorten van de huizenmark was er steeds vaker sprake van erfenissen met schulden. Daarom werden erfenissen de afgelopen tijd ook steeds vaker zogeheten beneficiair aanvaard.
Dat betekent dat de erfgenamen eerst de tijd krijgen om te zien of meer bezittingen dan schulden zijn. Zijn er meer schulden, dan kan je alsnog van een erfenis afzien.  


Niet meer zomaar een erfenis

Door de nieuwe regels zijn er meer handelingen nodig om een erfenis te aanvaarden. Tot nu toe was er al sprake van aanvaarding bij het leegruimen van een woning. Nu moet er er eerst sprake zijn van het verkopen of verhuren van de inboedel. Volgens deskundigen maken deze regel het beneficiair aanvaarden niet overbodig. Dat kan nog steeds nuttig zijn om eerst meer zicht op het saldo erfenis te krijgen, alvorens deze te aanvaarden.

Vraagt u zich af wie erft als geen testament is?

In deze video leggen we dat uit

 

Illustratie: Ad Kolkman

Auteur