Onterfd en toch recht op deel van de erfenis; hoe kan dit? 

Verrassing
Getty Images

Mijn ouders zijn 82 en 83 en ze hebben twee kinderen: een zoon en een dochter. Sinds 2006 hebben mijn ouders geen enkel contact meer met mijn broer. Zelf had ik al sinds jaren daarvoor geen contact meer met hem.

Mijn ouders willen hun zoon volledig onterven, maar volgens de notaris kan je een kind onmogelijk helemaal onterven en hij zegt dat mijn broer toch altijd nog recht heeft op ¼ van de erfenis van mijn ouders. Nu lees ik overal dat je een kind wel degelijk kunt onterven. Klopt dit en kunnen mijn ouders er zo voor zorgen hij toch helemaal niets krijgt?

Eigenlijk heeft iedereen hier een beetje gelijk.

Een kind kan namelijk wél volledig worden onterfd. Dit levert alleen niet altijd het gewenste resultaat op, want een kind heeft altijd recht op zijn legitieme portie. Hier moet het onterfde kind dan wel binnen vijf jaar na overlijden van een van de ouders een beroep op doen.

Als dit niet gebeurt (bijvoorbeeld omdat het kind niet op de hoogte is van het overlijden van zijn ouders), ontvangt het kind uiteindelijk niets uit de nalatenschappen.

Als dit wel gebeurt, ontvangt het kind de helft van wat het "normaal" zou hebben geërfd. Voor de vaststelling van dit normale erfdeel wordt gerekend met de zogenoemde legitimaire massa en de breukdelen van wat volgens de wet zou zijn geërfd. De legitimaris (uw broer in dit geval) heeft vervolgens recht op de helft daarvan. De legitimaire massa is dat wat een ouder nalaat (omdat uw ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd is dit de helft van het gemeenschappelijk bezit van uw ouders), plus alles wat bij leven aan kinderen is geschonken, plus alles wat de laatste vijf jaar aan derden is geschonken min bepaalde schulden (zoals de uitvaartkosten).

Aangezien er bij het overlijden van de eerste van uw ouders volgens de wet drie erfgenamen zouden zijn, zou uw broer recht hebben op 1/2 van 1/3 = 1/6 daarvan. Bij het overlijden van de langstlevende ouder zouden er volgens de wet twee erfgenamen zijn en heeft uw broer recht op 1/2 van 1/2 = 1/4 deel. Hierop wordt tot slot nog in mindering gebracht wat een kind heeft geërfd of had kunnen erven.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

 

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur