PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Overlijden ex-partner en alimentatie?

Ik ben 61 jaar en sta op het punt om te scheiden van mijn vrouw. Mijn vrouw zit in de WAO. Wij willen alles in goede harmonie regelen en ik zal haar een redelijk bedrag aan alimentatie gaan betalen. Nu vroeg ik mij opeens af wat er gebeurt als ik kom te overlijden voordat ik de pensioenleeftijd bereik? Heeft zij tot dat moment dan niet of nauwelijks inkomen? En hoe lossen wij dit op?

Het is goed dat u hier op dit moment al over nadenkt. Te vaak wordt er niet bij stilgestaan dat het  overlijden van de alimentatiebetalende partner direct invloed heeft op het inkomen van de alimentatie ontvangende ex-partner. Als de betalende ex-partner komt te overlijden vervalt namelijk de alimentatieverplichting. Doordat het bedrag waar de alimentatiegerechtigde op rekent van het op het andere moment niet meer binnen komt, kan dit tot (grote) financiële problemen leiden.

Zeker als de ontvangende ex-partner voor zijn/haar inkomen afhankelijk is van deze alimentatie, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Dit kan door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de betalende ex-partner of door het afsluiten van een alimentatieverzekering. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het is aan u beiden om te overleggen over de manier waarop dit al dan niet binnen de door u te maken afspraken (in het convenant) wordt verdisconteerd.

N.B. Het overlijden van een van de partners heeft ook gevolgen voor de kinderalimentatie. Ook hierbij is een alimentatieverzekering een oplossing. Het is ook mogelijk om een goede regeling ten behoeve van de kinderen te treffen in een testament. Laat u hierover goed adviseren, want het zal meestal niet de bedoeling zijn dat de erfenis door vererving op de een of andere manier volledig in handen komt van de ex-partner.

N.B. De ex-partner kan overigens wel recht hebben op een bijzonder partnerpensioen van het pensioenfonds; of dit zo is en hoeveel dit is kunt u navragen bij dit pensioenfonds.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).