PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Vaker twijfels bij testament

Volgens deskundigen wordt er steeds vaker getwijfeld aan de juistheid van een testament. Notarissen nemen daarom maatregelen.

Er worden vandaag de dag dan ook meer rechtszaken gevoerd. Een belangrijke oorzaak is de toename van het aantal mensen met dementie. Familieleden twijfelen aan de juistheid van het testament, omdat iemand op het moment van opstellen bijvoorbeeld al verward zou zijn geweest. Of er is sprake van financieel misbruik of druk van familieleden, waarna het testament wordt gewijzigd. 

Notaris en arts

Notarissen roepen daarom steeds vaker de hulp in van artsen om te bepalen of iemand die zijn of haar testament wil opmaken wel wilsbekwaam is. Of zoals dat heet: de rechtsgevolgen van zijn handelen kan overzien. Ook in andere gevallen moet de notaris alert zijn en zeker weten dat de erflater zijn testament geheel vrijwillig wil veranderen.

Meerdere gemachtigden

Mensen kunnen op hun beurt ook veel zelf doen om misbruik te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een notariële volmacht (levenstestament) waarin niet één, maar twee personen gemachtigd worden, die elkaar controleren. Natuurlijk kan er ook een derde partij worden aangewezen.

Is er het vermoeden dat een testament is opgesteld terwijl de erflater waarschijnlijk niet meer kon overzien wat hij of zij deed, dan moet de juistheid van het testament worden aangevochten. Daar is een advocaat voor nodig. Advocaten zien een toename van dit soort zaken. 

Bron: RTL Nieuws