Wie weet raad: Mijn AOW is van mij, toch?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Deze week: Mijn AOW is mijn eigen geld, toch?

Mijn man was kostwinner, ik zorgde voor de kinderen. Nu heb ik (66) AOW ontvangen. Voor het eerst mijn eigen geld. Ik wil ermee doen wat ik wil: cadeaus kopen voor de kleinkinderen, mijn man en mijzelf verwennen. Voor het huishouden en de vaste lasten hebben we het geld niet nodig; toch wil mijn man dat ik het bedrag op de gezamenlijke rekening stort. Ik wil dat ­absoluut niet. Het is mijn geld. Wat vindt u? Ben ik onredelijk?

Niet in de pot doen

Het is úw AOW, dus u mag ermee doen wat u wilt. Bovendien, u koopt toch niet alleen leuke dingen voor uzelf, maar ook voor de kleinkinderen en voor uw man? Doe het geld niet in de pot, maar geef het uit zoals u wilt.
Jane Demmink (76), Purmerend

Allebei wat zakgeld

Mijn man is helaas overleden, maar toen wij trouwden openden we een gezamenlijke spaarrekening voor de vaste lasten en voor beiden een persoonlijke spaarrekening. Elke maand stortten we daar wat zakgeld op. Wilde een van ons iets aanschaffen, dan overlegden we. Dit heeft nooit tot problemen geleid. Als u geld genoeg hebt voor het huishouden en de vaste lasten, dan is dit misschien ook voor u een oplossing.
Wil van der Burch van Dam (79), Hoorn

Alleen maar eerlijk

Waarom wil uw man dat uw AOW op de gezamenlijke rekening wordt gestort? Denkt hij misschien dat het geld wél nodig is voor de vaste lasten? Vindt hij het alleen maar eerlijk dat u ook uw steentje bijdraagt, nadat hij altijd de vaste lasten heeft betaald? Een goed gesprek kan veel oplossen. Wij hebben ervoor gekozen dat mijn vrouw haar AOW op haar eigen rekening ontvangt. Ze wil het, net als u, niet oppotten maar er haar dierbaren blij mee maken. Hopelijk ziet uw man hoe belangrijk dat voor u is.
Jan Kleingeld (61), Den Haag

Uw man deelde ook alles

Uw man heeft helemaal gelijk. Je draait in een huwelijk gezamenlijk voor alles op. Uw man heeft altijd gewerkt voor het gezin. U deed het huishouden. U kon altijd even gaan zitten als u moe was, uw man kon dat niet op zijn werk. Uw man deelde alles met u en de kinderen. En nu gaat u uw AOW zelf houden en nog steeds uw man alles laten betalen? Wat een huwelijk!
Jeanne van den Heuvel (79), Haskerhorne

Wat vindt u?

Mijn man respecteert mij niet

Ik (63) heb altijd voor onze drie kinderen gezorgd, gasten ontvangen in onze B&B, het huishouden gerund. Mijn man werkte buitenshuis. Mijn taken vindt hij een makkie. Nee, hij heeft het zwaar, ik niet... Alsof het allemaal vanzelf gaat: kinderen ­opvoeden, altijd voor iedereen klaarstaan. Ik ben hier steeds verontwaardigder over. De kinderen zijn nu rond de 20, ­wonen nog thuis. Wat kan ik doen om hem duidelijk te maken dat ik óók hard gewerkt heb? En nog stééds hard werk?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 november naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Man geen respect’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Bron(nen):