1 op de 4 Nederlanders viert kerst bewust zonder familie

Een kwart van de Nederlanders brengt dit jaar de kerstdagen bewust door zonder familie. Dat is aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld drie jaar geleden, toen het om 12 procent ging.

Dat blijkt uit een enquête van Netwerk Notarissen onder 1300 respondenten.

Broers en zussen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met een of meer familieleden, en driekwart daarvan denkt dat het nooit meer goed komt. Met name broers en zussen hebben bonje (70 procent van de gevallen). Een op de tien heeft ook gebroken met zijn of haar ouders.

Geld

De grootste aanleiding voor familieruzies is geld. Het merendeel van de ondervraagden heeft het familielid waarmee hij in de clinch ligt inmiddels onterfd, zo blijkt uit het onderzoek. Naast de erfenis gaan veel ruzies over (openstaande) leningen tussen familieleden.

Na het overlijden

Volgens Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, ontstaat zo'n ruzie vaak door 'ongelijke behandelingen' van de kinderen. Mensen voelen zich tekort gedaan door hun ouders in vergelijking met een broer of zus. Als er nog een ouder leeft, houden ze zich vaak in. Totdat ook die komt te overlijden. Dan komt de ruzie in een stroomversnelling.

Van der Geld: "We zien in de praktijk dat het onterven van een kind zwaarder valt dan een broer of zus. De peiling bevestigt dat: er worden vaker broers en zussen onterfd dan kinderen.''

Kerst

Familieruzies hebben rond deze tijd van het jaar hun weerslag op de kerstdiners. Een kwart gaat nergens heen en krijgt ook geen gasten. Bij een op de vijf kerstdiners praten de families wel over geldzaken.

Bron: AD