Hier kun je heen voor tweedehands kerstcadeaus

Rommelmarkt
Getty Images

Kerst betekent vaak ook het geven van cadeaus. Om wat geld te besparen kun je ervoor kiezen om tweedehands in te kopen.

Het kopen van tweedehands cadeaus voor de kerst is niet alleen goedkoper, het is ook duurzamer. Men denkt vaak bij tweedehands aan kringloopwinkels, en daar valt zeker genoeg te vinden, maar er zijn ook nog andere plekken waar je duurzaam je kerstpresentjes kunt halen.

Vinted

Bekend bij vooral de jongere generatie is Vinted. Dit is een website waar je als consument tweedehands producten kunt kopen, maar je kunt er ook je ‘oude’ producten verkopen. Het wordt veelal gebruikt om kleding te verkopen, maar er kan ook kinderspeelgoed, boeken, meubels, enzovoort verkocht of gekocht worden. Het platform heeft tegenwoordig rond de 65 miljoen leden, waaronder ook internationale leden, dus de kans dat je hier een passend cadeau kunt vinden is groot. Het werkt zo: de verkoper plaatst een advertentie met het product en de specificaties. De koper kan het product meteen kopen of contact opnemen met de verkoper om vragen te stellen of te overleggen over de prijs. De verkoper krijgt het geld pas, wanneer het product bezorgd is. 

Marktplaats

Een ander online tweedehands platform is Marktplaats. Dit is wat meer bekend dan Vinted en er wordt veel gebruik van gemaakt. Er worden meubels, auto’s, speelgoed, magnetrons en nog veel meer op verkocht en gekocht. Veel mensen hebben ooit in hun leven wel eens wat gekocht of verkocht op Marktplaats. Het werkt ongeveer hetzelfde als op Vinted. Je bestellingen is bij beide platformen beveiligd. Bij marktplaats kun je gebruik maken van kopersbescherming. Het aankoop bedraag staat dan op een tussenrekening. Zodra de ontvanger aangeeft dat alles in orde is, wordt het geld overgemaakt naar de koper. Dit zorgt ervoor dat je beschermd bent bij het niet verzenden van een pakket, beschadigingen of wanneer je het verkeerde product ontvangt. Dit kost 5 procent van de aankoopprijs. Zorg er bij het kopen van spullen op een online platform altijd voor dat je veilig met je gegevens omgaat.

Rommelmarkt

Andere plekken die veel tweedehands spullen verkopen zijn vlooienmarkten ofwel rommelmarkten. Hier verkopen particulieren de spullen die ze zelf niet meer willen hebben en een nieuw thuis verdienen. Vaak wordt hier kinderspeelgoed verkocht, maar je kunt er ook reeds gelezen boeken vinden, kleding die niet meer past, sieraden die niet meer gedragen en nog veel meer. Voordeel van deze manier is dat je de producten in het echt kunt beoordelen, zo weet je zeker of het is wat je zoekt.

Auteur