Hoe houden we de feestdagen leuk?

Tips bij kerststress

Getty Images

Kerst is een gezellig, warm familiefeest. Althans, dat zou het moeten zijn. Vaak echter regeert de kerststress: verplichtingen bij familie, lekkere diners verzorgen en kaarten versturen. Hoe zorgt u dat kerst leuk blijft? Tips van een psycholoog.

Een goed kerstfeest brengt nogal wat verwachtingen met zich mee: een exclusief diner, feestelijke aankleding en een flinke dosis gezelligheid. Als dat niet lukt, dan doe je iets fout. Tenminste, dat zouden anderen dan van u kunnen denken.

Het grote 'moeten'

Volgens Annemiek Godefrooy, werkzaam bij de Radboud Universiteit, zit daar de meeste spanning: "Mensen denken voor de ander en voelen zich overgeleverd aan de verplichtingen en tradities die bij kerst horen. Ze denken dat ze kerst op een bepaalde manier moeten vieren en dat levert stress op."

Hoe perfecter het plaatje in uw hoofd is, hoe meer het u stoort als iets daar niet aan voldoet. Dus moppert u tegen familieleden over hun kledingkeuze en de kringen in het damasten tafelkleed. Meer dan u normaal zou doen.

Zo 'hoort' het

En dan zijn er nog verplichtingen naar anderen toe. U moet op bezoek komen en spendeert lange, saaie uren op de bank. "U doet wat u denkt dat hoort. Met kerst moeten we bijvoorbeeld altijd kaarten, of het wintercircus kijken. Omdat dat helemaal niet is wat u zelf wilt, is er niks aan", legt Godefrooy uit.

Ook kan het moeilijk zijn om u weer te moeten aanpassen aan de regels van vroeger. Terwijl u uw leven tegenwoordig heel anders inricht. Vrijheid van handelen verdwijnt hierdoor volledig.

Blijf bij uzelf

Dus: schud die verplichtingen van u af. Laat u niet te veel leiden door wat er van u verwacht wordt. Natuurlijk zult u de verplichte bezoekjes moeten doen of geven, maar zorg dat u ook aan uzelf denkt.

Doe ook dingen die u zelf leuk vindt. Godefrooy benadrukt dat ú kunt kiezen. Als u geen stress wilt, dan kiest u daar gewoon voor. "Doen wat hoort, levert zoveel stress op. Dus moet u uw eigen keuzes maken."

Praktische adviezen

Dat klinkt prachtig, uw eigen keuzes maken. Maar wat betekent dit concreet voor komende feestdagen? Enkele praktische adviezen:

  • Begin vooral niet te vroeg. Schuif aan voor de borrel en niet voor de brunch. Dan hoeft u niet de hele dag met uw (schoon)familie door te brengen als u dat moeilijk vindt. Houd de middag lekker voor uzelf. Of knijp er even tussenuit voor een ommetje, maar wees op tijd terug voor het diner.
  • Ga voor een succesrecept als u zelf kookt. Een ingewikkeld recept levert veel extra spanning op en is gedoemd te mislukken. Het vertrouwde recept lukt zeker en iedereen vindt het lekker. Voeg eventueel iets extra's toe voor de feestelijkheid.
  • Doe een verrassend voorstel. Natuurlijk kunt u zoals elk jaar gaan Mens-erger-je-nieten, maar waarom maakt u niet een frisse boswandeling? Verzin andere dingen om te doen, gewoon waar u op dat moment zin in hebt. Anderen zullen u er dankbaar voor zijn.
  • Laat het komen zoals het komt. U kunt heel hard proberen te voorkomen dat er ruzie ontstaat. Maar hoe harder u het probeert, hoe meer het in de lucht hangt. Probeer maar eens niet te denken aan een roze olifant. Juist dan denkt u er aan! Dus accepteer hoe het gaat, het hoort er gewoon bij, of het kerstmis is of niet.
  • Voor de mensen die echt geen tussenweg kunnen bewandelen: boek een vakantie, ver weg van alle kerststress!