Kan ik de restjes van de kerstdagen nog opeten?

Restje eten in bakje
Getty Images

Kan ik de restjes van Kerstmis nog opeten en zo ja wat kan ik hiervan maken?

Miriam

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Heel goed dat je voedselverspilling wilt voorkomen! In veel gevallen kun je kerstrestjes prima verwerken in een maaltijd de dag erna. Tijdens de feestdagen wordt er vaak meer ingeslagen dan nodig. Het kan zijn dat er dan wat eten overblijft. Zonde om weg te gooien!

Veilig omgaan  met restjes

Bereid eten kun je nog twee dagen bewaren om op te eten. Lees deze tips om veilig om te gaan met kliekjes en het risico op een voedselinfectie te beperken.

  • Als je te veel eten hebt gekocht en bereid, laat de restjes dan afkoelen binnen 2 uur.
  • Restjes kun je snel laten afkoelen door de pan in koud water te zetten en het gerecht regelmatig om te roeren.
  • Bewaar het restje eten in de koelkast op 4 °C. Of vries het in. Je kunt de ingevroren restjes ontdooien in de koelkast, of in de magnetron met de ontdooistand.
  • Verhit het kliekje door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Ook bij opwarmen in de magnetron.
  • Eet restjes uit de koelkast binnen twee dagen op. Doe de afgekoelde restjes in afsluitbare bakjes, zet de datum erop en zet het in de koelkast of in de vriezer.
  • Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.

Tips om kerstrestjes te redden

Combineer lekker om alle restjes op te maken. Bijvoorbeeld soep vooraf, daarna gourmetten of wokken met restjes vlees, vis en groente. Een omelet en salade zijn ideaal als bijgerecht.

  • Restjes groenten kun je heel makkelijk omtoveren tot een soep. Bijvoorbeeld een tomaten-pompoensoep met restjes bloemkool.
  • Maak een salade van groenterestjes en andere ingrediënten die je over hebt.
  • Bruschetta: rooster sneetjes (stok)brood dat je nog over hebt en beleg met hummus, andere restjes spreads.
  • Prik op een satéprikker overgebleven tomaatjes, mozzarella, spruitjes en krieltjes.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.