Koningsdag 2020: online en thuis

Alle evenementen op Koningsdag zijn dit jaar afgelast, maar de Oranjeverenigingen hebben samen aan een alternatief gewerkt. Koningsdag zelf gaat namelijk gewoon door, maar wel thuis en online. Het programma hebben we hieronder voor je samengevat.

Laatste update: 24-04-2020 om 11:31.

De vlag uit

Allereerst roept de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen op om op Koningsdag de vlag uit te hangen. Voor de verjaardag van de koning, maar ook voor iedereen die helpt bij de bestrijding van de coronacrisis. 

Klokken en het Wilhelmus

Daarnaast worden overal in het land de klokken geluid van 9.45 uur tot 10.00 uur, gevolgd door de oproep om samen om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen tijdens de Nationale Aubade. Het Koninklijk Concertgebouw stelt hiervoor materiaal beschikbaar. 

Televisieprogramma

Om 10.10 begint op NPO 1 een speciaal programma van de NOS met hoogtepunten van Koningsdag voorgaande jaren. Tot 11.40 uur wordt er op zes Koningsdagen teruggeblikt. Het programma wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom. 

In de avond is er een speciale uitzending waarin de vraag 'Hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden?' centraal staat. Winfried Baijens gaat op een road trip langs elf van de twaalf provincies, om te eindigen in Maastricht. NOS Koningsdag 2020, gepresenteerd door Amber Brantsen, is van 19.00 tot 19.50 uur op NPO 1.

Digitale kleedjesmarkt

Om 12.00 uur zou een digitale kleedjesmarkt starten, een online variant van de ‘gewone’ kleedjesmarkt, maar dit is niet haalbaar volgens de voorzitter van de Oranjebond. Daarom zijn er andere partijen die zelf een online kleedjesmarkt organiseren, zoals KiKa. De organisatie vraagt of mensen spullen via Marktplaats willen verkopen voor de KiKa Vrijmarkt en de opbrengt te doneren voor onderzoek naar kinderkanker. Ook kunnen mensen optredens, workshops of hulp 'verkopen'. Daarnaast worden mensen opgeroepen een bijzonder verhaal te delen met KiKa. De mooiste verhalen worden uitgelicht in de 'De Chantal en Beau Show tussen de schuifdeuren' op 27 april om 20.30 uur bij RTL 4.

Brieven voor de koning

Kinderen kunnen voorafgaand aan Koningsdag een (digitale) brief aan de koning schrijven of een tekening maken, deze worden gebundeld en op Koningsdag aan de koning aangeboden. Ali B is ambassadeur van dit project. 

Nationale Toost

De dag wordt afgesloten met een Nationale Toost om 16.00 uur, om de koning te feliciteren en te toosten op de gezondheid van iedereen om ons heen.  

Nederlandstalige muziek

Speciaal voor Koningsdag wordt het platform NLMuziek gelanceerd, een online platform helemaal in het teken van Nederlandstalige muziek. Op 27 april van 16.00 uur tot 19.00 uur zal hier een live 'launch party' georganiseerd worden, te volgen op Youtube, Facebook en de website van NLMuziek. Het programma van de muziekuitzending is hier te vinden

Daarnaast zullen Davina Michelle en Snelle een optreden geven vanuit het Rijksmuseum. Het duo trad eerder op in een leeg Rotterdam Ahoy met het nummer '17 miljoen mensen', een nieuwe versie van '15 miljoen mensen' van Fluitsma & Van Tijn uit 1996. Vanaf 9.00 uur is het Koningsdagoptreden live te volgen via YouTube. 

Het hele programma en alle andere initiatieven zijn te vinden op de website 'Koningsdag Thuis', speciaal voor deze editie in het leven geroepen. Hier kun je je ook aanmelden voor online Koningsdagactiviteiten. 

Bron: Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen.