Plus Adventskalender dag 14: De lekkerste feestelijke kerstdrankjes

Getty Images

Met de kerstdagen besteden we vaak wel de nodige aandacht aan het kerstdiner, maar de drankjes worden nog weleens vergeten. Met als gevolg: gewoon weer een fles wijn op tafel. Niets mis mee, maar het mag best wat feestelijker!

Chocolade met een twist

Met de familie op de bank, de lampjes van de kerstboom op de achtergrond en allemaal een dampende kop chocolademelk in de hand. Een heerlijke manier om een koude winteravond door te brengen. Maar hoe drink je die chocolademelk dan eigenlijk? Met een flinke dot slagroom? Of toch nog iets exotischer? Probeer het dan eens met een scheutje sterke drank erdoorheen. De volgende varianten moet u echt proberen.

Warme chocolademelk met pepermunt en wodka

Gebruik sterke pepermuntjes en stamp deze tot poeder. Voeg de wodka toe en laat de pepermuntsmaak ongeveer een half uur goed intrekken. Giet dit vervolgens door een fijn zeefje om grove stukjes pepermunt te filteren. Roer de wodka met pepermunt door de chocolademelk terwijl u deze opwarmt. Doe er een dot slagroom bovenop en strooi er chocoladeschilfers en pepermuntpoeder over.

Getty Images

Bron: Fork vs. Spoon

Warme chocolademelk met Baileys en Amaretto

Warm de chocolademelk op en doe hier een beetje nootmuskaat door. Giet er vervolgens een flinke scheut Baileys Chocolate bij, gevolgd door een kleinere scheut Amaretto. Roer het geheel goed door en verdeel het over een paar koppen. Maak af met een dot slagroom en cacaopoeder.

Bron: The Londoner

Getty Images

Kerstcocktails

Bij cocktails denken we al snel aan tropische oorden en zonvakanties, maar ook in de wintermaanden in eigen land zijn deze heerlijke mixdrankjes op hun plek. Sommige cocktails kunt u – min of meer – kant en klaar kopen, maar door ze zelf te mixen, kunt u ze net even wat anders maken!

Sneeuw in je glas met een kerstmargarita

De kans dat er buiten een pak sneeuw komt te liggen met de kerstdagen is niet groot en daarom moet u die sneeuw zelf maar maken; binnen en in je glas met deze Margarita. Doe ijs, kokosmelk en limoensap in de blender en mix dit tot een gladde massa. Smeer de rand van uw cocktailglas in met een partje limoen en dip de rand in suiker. Vul het glas met het mengsel van ijs, kokosmelk en limoensap en maak er met muntblaadjes, een paar cranberries en een schijfje limoen een feestelijk geheel van. De suikerkorrels op de rand lijken op een laagje sneeuw.

Bron: AD & Savor Home

Alcoholvrije Piña Colada

Geen fan van alcohol, maar toch een exotisch kerstdrankje op tafel zetten? Probeer dan deze alcoholvrije Piña Colada. Simpel, maar wel heel erg lekker. Als u hem zelf wilt maken, heeft u eigenlijk wel een cocktailshaker nodig. Doe ijs, kokosmelk en ananassap in de cocktailshaker, schud het geheel goed door elkaar en giet dit vervolgens in een aantal cocktailglazen. Stamp wat pepermuntjes fijn en verdeel dit poeder over de glazen. Garneer het glas met muntblaadjes en voeg eventueel een zuurstokje (pepermuntsmaak) toe.

Bron: AD & Savor Home

Getty Images

Kerstkoffie, stijlvolle afsluiter van het kerstdiner

Heerlijk voor na het kerstdiner: een lekker bakje koffie. Maar net als het voorafgaande diner, mag die koffie best even wat anders zijn. Zoals een koffie met Baileys en chocolade. Om deze te maken, verwarmt u volle melk in een pannetje. Let er wel op dat de melk niet gaat koken. Voeg kruidnagels en een kaneelstokje toe en laat dit zo’n 10 minuten trekken. Giet vervolgens de melk door een zeef en roer hier stukjes fijngehakte pure chocolade door tot ze gesmolten zijn. Vul luxe koffieglazen met koffie en doe er een flinke scheut Baileys bij. Doe de chocolademelk erbij en schep er een dot slagroom bovenop. Chocoladeschilfers of cacao maken deze kerstkoffie helemaal af.

Bron: Christmaholic

Getty Images

Een warm kruidig wijntje

Deze warme alcoholische drank, die bestaat uit rode of witte wijn, vermengd met kaneel, steranijs, kruidnagel en citrusschillen en eventueel gezoet met suiker of honing, is misschien wel het kerstdrankje bij uitstek! U kunt glühwein kant en klaar kopen, maar veel leuker is het natuurlijk om hem zelf te maken. Dat doet u zo!

Of probeer dit recept voor de witte variant.

Getty Images

Lees ook deze tips voor het kiezen van de juiste wijn bij het kerstdiner.

Auteur