Rustigere kerstmarkten vlak over de grens

Haakt u af van het bezoeken van kerstmarkten omdat het er altijd zo druk is? Probeer dan een keer een kleinschaliger of rustiger stadje.

Kerstmarkt Osnabrück
Getty Images

Kerstmarken zijn vaak drukbezocht en dit vindt niet iedereen even prettig. Er zijn ook een aantal Duitse kerstmarkten waar het niet wemelt van de mensen, maar waar de sfeer zeker ook aanwezig is. Voor deze markten hoeft gelukkig ook niet ver gerezen te worden.

Münster

Dit is zeker geen kleine kerstmarkt, maar het is hier wel rustiger dan de markten in steden zoals Keulen, Hamburg en Berlijn. De stad ligt aan de westkant van Duitsland, dus dicht bij de Nederlandse grens. De stad heeft vijf verschillende kerstmarkten met 300 honderd kraampjes. Je kunt er makkelijk parkeren en er is plek genoeg bij de horeca in de stad. De kerstmarkt is te bezoeken t/m 24 december. 


Osnabrück

De stad bevat ongeveer 160.000 inwoners. Deze kerstmarkt heeft vredige sferen en ook hier kun je de auto gemakkelijk parkeren. Beklim hier de toren van de Marienkerk om de kerstsferen van bovenaf te bewonderen.  In het raadhuis is het verdrag van de Vrede van Westfalen ondertekend, wat het einde van de dertigjarige oorlog in het heilige Roomse Rijk betekende, dus de stad op zichzelf al het bezoeken waard. Bezoek hier de kerstmarkt t/m 22 december. Om de stad te bereiken is het iets meer dan een uur rijden vanaf Enschede. 


Jüchen

Mocht je liever naar een wat kleinere kerstmarkt willen is Jüchen de perfecte plek. Tot en met 17 december kun je de markt bezoeken. In het kasteel Schloss Dyck vind je de kerstmarkt, wat zorgt voor unieke sferen. Hier hebben ze 160 kraampjes waar al je kerstinkopen kunt halen. Ook vind je op de binnenplaats van de stad een Oosterse bazaar waar meer dan alleen kerstinkopen gedaan kunnen worden. Hier vind je namelijk ook woonaccessoires, sieraden, kunst en kleding. Jüchen ligt op iets meer dan 50 kilometer van Roermond af, dus je kunt er zo een dagje heen. 

Auteur