Vijf kerstmarkten op bijzondere locaties

Getty Images

De aanloop naar de feestdagen zijn het aantal kerstmarkten bijna ontelbaar. Op het dorpsplein, midden in het centrum van een grote stad of een historische locatie als Bourtange. PlusOnline zette vijf kerstmarkten op een rij die wel op een heel bijzondere locatie georganiseerd worden.

1. De grotten van Valkenburg

Misschien wel de bijzonderste locatie van een kerstmarkt in Nederland. In Valkenburg kunnen bezoekers namelijk ondergronds kerstinkopen doen. Zowel in de Gemeentegrot als in de Fluweelengrot staan tientallen kraampjes. Niet alleen heel bijzonder om doorheen te lopen, maar ook ideaal voor de echte koukleum: in de grot heerst een constante temperatuur van 12 graden.

Valkenburg is in deze tijd van het jaar sowieso de moeite waard, want in de aanloop naar de feestdagen verandert de Limburgse stad in een echte kerststad. Niet gek dus dat Valkenburg in 2018 de prijs won voor beste Europese kerststad. Dit jaar staat Valkenburg op plek negen van de beste Europese kerstmarkten. Voor de kerstmarkten in de grotten moet wel een kaartje gekocht worden. Een kaartje kost vijf euro per stuk. 15 november t/m 29 december. Openingstijden: zo t/m do 10:00-19:00, vr & za 10:00-20:00.

2. Drijvende kerstmarkt in Leiden

De drijvende kerstmarkt in Leiden is zeer geschikt voor liefhebbers van al het heerlijke eten dat typisch bij een kerstmarkt hoort. Op vlotten drijven 86 kraampjes met kerstspullen, eten & drinken. Ook is het mogelijk om een winterse rondvaart te maken met glühwein of een beker warme chocolademelk. Toegang tot de kerstmarkt is gratis, de rondvaart kost tien euro per persoon. 13 december t/m 24 december. Openingstijden: ma t/m zo 12:00-21:00.

3. Kerst tussen de stoomtreinen

Onder menig kerstboom tuft een (model)treintje, maar voor de liefhebbers is het ook mogelijk om voor kerst een ritje in een echte stoomtrein te maken. Bij het stoomdepot in Beekbergen staan de kraampjes met kerstproducten en lekkere hapjes tussen meerdere stoomlocomotieven van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Daarnaast is er een speciale dienstregeling met de stoomtrein tussen Beekbergen en Eerbeek. Daardoor kunnen bezoekers zowel de kerstmarkt op het stoomdepot bezoeken als de winterfair in Eerbeek. Kaarten kosten vijf euro voor volwassenen en drie euro voor kinderen (incl. treinrit). Zaterdag 14 december. Openingstijden: 11:00-19:00.

4. Kerstmarkt in de kerk

Wie liever niet in de kou rondloopt, maar wel graag bijzondere kerstmarkten bezoekt kan terecht in de Grote- of Lebuinuskerk in het centrum van Deventer. In deze verwarmde kerk wordt voor 33e keer de kerstmarkt georganiseerd. Toegang kost drie euro per persoon, op zondag wordt om een vrije gift gevraagd. 12 december t/m 15 december. Openingstijden: do 14:00-21:00, vr 10:00-21:00, za 10:00-20:00 en zo 12:00-17:00.

5. Cultuur en kerst langs de Groningse grachten

Tijdens WinterWelVaart in het A-Kwartier in Groningen komen kunst en kerst samen. In de schepen langs de kade worden verschillende optredens en workshops gegeven. Op de kade vindt u een wintermarkt met kerstproducten en horecakraampjes en door de Groningse grachten varen verschillende karakteristieke rondvaartboten. Vooral ’s avonds is alles prachtig verlicht en met de vele (culturele) activiteiten is er de hele dag genoeg te doen. Toegang is gratis, het programma verschilt per dag. 20 december t/m 22 december.

Auteur 
  • Wouter van der Maden