Heeft u iets extra's over voor het goede doel?

geven
Getty Images

Wilt u meer doen voor het goede doel dan alleen geld geven? Word collec­tant of organiseer zelf een collecte. Hoe pakt u dat aan?

Overweegt u te gaan collecteren? Het maakt verschil of u zich wilt inzetten voor een plaatselijke voetbalclub of kinderboerderij, of dat u geld wilt gaan ophalen voor de KWF Kankerbestrijding, de Dierenbescherming of de Nierstichting. Veel grote doelen zijn voortdurend op zoek naar mensen die een collecte willen organiseren en/of voor hen langs de deur willen gaan. Op de website van het goede doel is onder het kopje ‘collecte organiseren’ in de meeste gevallen nuttige informatie te vinden. En anders kunt ook bellen.

Het begint allemaal met de keuze voor een goed doel dat bij u past. Soms is er een ‘klik’ uit sympathie, soms is iemand op een persoonlijke manier betrokken. “Bij fondsen die zijn gericht op een ziekte, hebben de collectanten vaak iemand in hun omgeving die daaraan lijdt”, vertelt bestuurslid Joanna van Drongelen van Stichting Collecte Plan, de belangenbehartiger van de landelijk collecterende goede doelen.

Voor het grote goede doel

Grote goede doelen werken vaak met coördinatoren en wijkhoofden. Een wijkhoofd regelt de collecte in één wijk en houdt zich bezig met het bellen van collectanten, het bestellen en uitdelen van de collectematerialen en het maken van een stratenplan. De coördinator stuurt de wijkhoofden aan en is verantwoordelijk voor het afwikkelen van de administratie.

Het voordeel van het organiseren van een collecte voor een groot goed doel is dat er al heel wat geregeld is. Zo hebben de 26 grootste goede doelen van Nederland samen een rooster opgesteld waarin is vastgelegd welke stichting in welke week mag collecteren. “Dit voorkomt dat er iedere dag weer een andere collectant voor de deur staat”, zegt Map van der Wilden van Centraal Bureau Fondsen­werving (CBF).

En omdat de doelen jaarlijks rond dezelfde week collecteren, weet u ruim van tevoren wanneer het hoogtepunt van de werkzaam­heden valt. Wie bijvoorbeeld altijd graag begin februari op wintersport gaat, kan beter niet voor Amnesty International de collecte organiseren. Het collecterooster is terug te vinden op de website van het CBF: www.cbf.nl.

Een beetje organisatietalent moet je natuurlijk wel hebben als je een collecte wilt opzetten. Maar je moet je daar, volgens Van Drongelen, niet op blind staren. “Het organiseren van een collecte voor een groot goed doel is een kwestie van teamwork en de taken goed verdelen”, aldus het bestuurslid. Ga ervan uit dat één collectant op een avond zo’n honderd tot honderdvijftig huizen kan belopen. Tenzij u in het buitengebied woont. Zo kunt u een inschatting maken van het aantal mensen dat nodig is voor een ­collecte.

Belangrijk aandachtspunt

Tot slot is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Hoewel overvallen op collectanten niet vaak voor­komen, blijven volle collectebussen een interessante prooi voor ongure ­types. Collecteer daarom als het buiten nog licht is. En samen collecteren is veiliger (en gezelliger).

Sommige goede doelen werken aan een alternatief voor de collectebus.

Collecteren in 6 stappen

  1. Collectanten


    Bij de meeste goede doelen zoals de Nierstichting worden de collectanten geregeld door het goede doel. De meeste doelen werven huis aan huis collectanten. Natuurlijk is het altijd fijn als collectanten ook zelf mensen kunnen vragen om te collecteren. Ons kent ons en dat werkt zeker in kleinere dorpen beter dan dat er een onbekende aan de deur staat. Ga ervan uit dat één collectant op een avond zo’n honderd tot honderdvijftig huizen kan belopen. Tenzij u in het buitengebied woont. Zo kunt u een inschatting maken van het aantal mensen dat nodig is voor een ­collecte.

  2. Contact met collecte organisator


    De collecte organisator bij u in de buurt neemt enkele weken voor de collecte contact met u op. Samen bespreken jullie de route die u gaat collecteren en wanneer u de collectebus kunt ophalen of wanneer deze gebracht wordt.

  3. Collecte bus ontvangen


    Vlak voor de collecte ontvangt u de collectebus van de collecte-organisator. Deze wordt bij u langs gebracht, of kunt u ophalen bij de collecte-organisator.

  4. Collecteweek


    Het moment waarop u langs de deuren gaat breekt aan. U kunt zelf de tijd en dag bepalen. Met 2 uurtjes collecteren maakt u al het verschil voor het goede doel waar u voor collecteert.

  5. Collectebus inleveren


    Na de collecteweek levert u de collectebus weer in bij de collecte-organisator, of wordt deze weer bij u opgehaald. Samen telt u de opbrengst en ontvangt u vaak een bedankje voor uw inzet.

  6. Opbrengst bekend


    Zodra de hele opbrengst van de collecte bekend is wordt u daarover geïnformeerd.

Collectant aan het woord

Bram van Opstal, vader van Floor: "Op 6 mei 2013 is mijn dochter Floor geboren. Met ernstig nierfalen. Als vader werd ik opeens bekend met nierziekten en alle gevolgen die het heeft in het dagelijks leven. Floor is op 24 mei 2016 overleden. Ik ben in 2013 begonnen als collectant voor de Nierstichting. In haar korte leven is mij duidelijk geworden dat er aandacht nodig is voor nierziekten en bijvoorbeeld de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Ik wil helpen het leven van nierpatienten dragelijker te maken. Zelf gezond zijn is een luxe, het is fijn iets te kunnen betekenen voor hen, die deze luxe niet hebben."


 
Auteur