Pas op: dit zijn de meest actuele babbeltrucs

Getty Images

Criminelen aan de deur bedenken steeds creatievere smoezen om bij mensen in huis te komen. Eenmaal binnen maken ze geld en waardevolle bezittingen buit. De politie waarschuwt voor een aantal babbeltrucs die met name in coronatijd populair blijken.

De meeste oplichters aan de voordeur doen zich momenteel voor als medewerker van de GGD, thuiszorgmedewerker of als monteur. Ze hebben vaak een goed verhaal, zijn aardig en komen zonder afspraak.

GGD medewerker en thuiszorgmedewerker

De politie krijgt veel meldingen van een zogenaamde 'medewerker van de GGD' die een coronatest in de woning van het slachtoffer wil afnemen. Of de GGD-medewerker zegt dat hij komt om de woning te ontsmetten in verband met corona.

Ook staat 'de thuiszorgmedewerker' soms onaangekondigd op de stoep. Dat terwijl het slachtoffer misschien helemaal geen thuiszorg heeft of de hulp de dag daarvoor al geweest is.

Monteur

Ook de monteurstruc wordt veel gebruikt. Bijvoorbeeld: medewerkers van een waterleiding- of nutsbedrijf die de meterstanden komen opmeten, of een woningbouwvereniging die een lekkage komt verhelpen in de woning. Deze 'medewerkers' komen binnen en laten de voordeur op een kier. Terwijl de medewerker het slachtoffer aan de praat houdt, komt een handlanger de woning binnen en steelt geld en bezittingen.

Bankmedewerker

Of een bankmedewerker die eerst telefonisch met u contact opneemt en met een smoes het slachtoffer overhaalt om zijn pincode te geven. Korte tijd later staat een andere bankmedewerker aan de deur om de bankpas op te halen. Soms knipt de bankmedewerker onder toeziend oog van het slachtoffer de bankpas door, waarbij de magneetstrip en chip in tact blijven en de bankpas dus nog gebruikt kunnen worden. Vervolgens gaat de medewerker er met de pinpas vandoor en wordt geld van de rekening gestolen.

Nieuwe buren

Dit is een venijnige. De politie hoort regelmatig verhalen over twee onbekenden die onaangekondigd voor de deur staan met een bos bloemen. Ze stellen zich voor als de nieuwe buren en vragen of ze binnen mogen komen. De bos bloemen laten ze achter, maar ze nemen spullen van waarde mee. Ook stellen de nieuwe buren zich vaak voor en nemen dan eten mee voor het slachtoffer. Dat eten was 'toevallig' over van een feestje. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: 'Kom, ik zet het wel even voor u in de keuken' en lopen dan zo naar binnen en laten de voordeur op een kier.

Oude bekende

Ook zijn er gevallen bekend waarbij een onbekende een slachtoffer aanspreekt bij een supermarkt: 'He, hoe gaat het met u? U kent mij toch nog wel? Van vroeger!' Vervolgens komt er een geprepareerd gesprek op gang, waarbij er behoorlijk op het slachtoffer ingepraat wordt. Al snel weet de oplichter hierdoor achter de adresgegevens van het slachtoffer te komen en staat de oplichter korte tijd later voor de deur van het slachtoffer. Met deze smoes komt hij de woning binnen.

Tips om een babbeltruc te voorkomen

  • Kijk voor u opendoet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij is en wat hij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel 112.
  • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
  • Hier leest u nog meer tips van de politie.

Aangifte

Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc? Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is. Bel met 112 als de dader nog in de buurt is.

Bron: politie.nl

Auteur