Fietsen en genieten in het Vlaamse land

De mooiste fietsroutes door Vlaams landschap!

Getty Images

Nederland staat bekend als fietsland. Maar wist u dat u ook in Vlaanderen prima uit de voeten kunt op de tweewieler?

In het Vlaamse land wacht u maar liefst 10.000 kilometer fietsplezier. Met fietspaden langs en door de prachtigste natuurgebieden en landschappen. Met eindeloos fietsen door bossen en heide, steden en dorpjes. Langs de kust of riviertjes en niet te vergeten de glooiende Vlaamse Ardennen. En om u het gemakkelijk te maken een route uit te stippelen vindt u bij onze zuiderburen een groot netwerk aan fietsknooppunten.

[ITEMADVERTORIAL]

Jarige fietsknooppunten

Een fietsknooppunt is een plek waar twee of meerdere fietspaden elkaar kruisen. U fietst een route door het volgen van de bordjes, van het ene genummerde knooppunt naar het andere. U bepaalt zelf welke knooppunten u in uw route opneemt en hoe lang, of hoe moeilijk de tocht wordt. De fietsknooppunten in Belgisch Limburg bestaan in 2015 twintig jaar en vinden hun oorsprong in de mijnstreek van dit gebied. De knooppunten voeren door afwisselende landschappen, en de bijna 2000 kilometer voornamelijk autovrije fietspaden zorgen voor puur fietsplezier. Niet voor niets is de opzet van het fietsroutenetwerk van Belgisch Limburg wereldwijd gekopieerd. Meer dan 200 overzichtsborden aan knooppunten en vertrekplaatsen geven een goed overzicht van de vele mogelijkheden en de gelegenheid om ter plaatse een route uit te stippelen.

Getty Images
De routes in Limburg voeren over de interessante vlakte van het Maasland, de heuvelachtige Voerstreek en de weelderige Kempen, met een mix van hei, bos, vergezichten en water. U komt langs kerkdorpen, kastelen en boerderijen, waar u kunt afstappen om uw fietsmandje te vullen met streekproducten. En wanneer u langs het erfgoed van de mijnen in Beringen en mijnstad Genk fietst, begrijpt u helemaal waarom Limburg wordt gezien als dé fietsstreek van België! Handig: een groot aantal fietscafés in Limburg heeft een oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Langere tochten

Voor fietsroutes langer dan een dag kiest u een route aan de hand van de Langeafstandsfietsroutes (LF). Deze doorkruisen heel Vlaanderen en leiden vooral langs rustige binnenweggetjes en vrijliggende fietspaden. De 'Vlaanderen Fietsroute'  is samengesteld uit 4 verschillende LF-routes en voert u in een 800 kilometer lange “Ronde van Vlaanderen” langs de mooiste plekjes. De 'Grote Routepaden' in Vlaanderen bestaat uit 3000 km GR-paden en 1200 km LF-routes die aansluiten op routes in Wallonië en de buurlanden.
 

Thematochten

Vlaanderen heeft een enorm aanbod aan mooie, interessante themafietsroutes die uitgezet zijn op de fietsnetwerken. Een greep uit de vele mogelijkheden.
•    De Boontochten leiden langs locaties uit de historische romans van Louis Paul Boon.
•    De themafietsbox in Limburg. Bevat zeven themakaarten, samen goed voor 28 fietsroutes.
•    De fruitbomen en landschapsroute op het fietsnetwerk van Vlaams-Brabant.
•    De seizoensfietsroute in Brugge. Hierbij staat een deel van het Brugse Ommeland en een bepaald thema in de kijker.
•    De 'Dodendraad fietsroute' in de omgeving van Baarle-Hertog. Deze voert langs de Dodendraad, aangelegd door de Duitsers in 1915.
•    De Geuzeroute langs de brouwerijen van Pajottenland en Zennevallei.
•    De Elfdorpen Fietsroute. Doet de elf dorpen van de gemeente Deinze in de Leiestreek aan en voert langs boerderijen met vlasbouw, het monument van de vlasverbouwer in Gottem, brouwerij Sint-Canarus en kasteel Ooidonk. Weetje: Op de markt in Deinze start ieder jaar de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem die gezien wordt als generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen.

Daar aan de Vlaamse kust

Aan de kust in West-Vlaanderen vindt u duinwandelingen, het hinterland en natuurgebied het Zwin bij Knokke. Omdat de Vlaamse kust in totaal maar 67 kilometer lang is kunt u alle tien de kustgemeenten gemakkelijk op één dag aandoen.

Getty Images


 Leuke routes zijn bijvoorbeeld:
•    Tussen 'Zoet en zout water'.
•    'Fietsen tussen Abdijen en Kastelen'.
•    De 83 kilometer lange gevarieerde en afwisselende fietsroute tussen Knokke en De Panne. Leuk weetje: deze route maakt deel uit van een internationaal fietsnetwerk dat zich uitstrekt tot in Noorwegen.
•    Ook leuk: ontdek de Kustfietsroute via de gratis app en website West-Vlinderen.

Culinair en fietsen

Fietsen we in Nederland vooral om te fietsen, in Vlaanderen speelt ook de inwendige mens een grote rol tijdens de fietstochten. U hoeft dan ook bijna geen moeite te doen voor een culinaire verwennerij. Er zijn vele cafés en accommodaties speciaal voor fietsers en achter elke hoek of bocht schuilt wel een lekker restaurantje of zonnig terras. Handig: bij de officiële fietscafés vindt u sanitair, een EHBO'er, een fietsreparatieset, een (bewaakte) stalling en de nodige folders en informatie over de fietsroutes in de regio.

Zo zijn de ingrediënten van de culinaire fietsroute door de Antwerpse Kempen bijvoorbeeld een aantrekkelijke fietslus, en vier haltes in evenveel horecazaken voor achtereenvolgens een ontbijt, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De culinaire fietsroutes zijn uit te proberen tot eind september. Een andere smakelijke tocht is het Cycling Dinner Lier met twee verschillende routes.
Ook leuk is de picknickroute door het Kempsense platteland. De campagne ‘Mand vol streeklekkers’ loopt van juni tot en met september en omvat een mooie fietslus, een picknickmand met streekgebonden producten en een picknickdeken.

Probeer onderweg vooral deze Vlaamse specialiteiten:
•    Paling in 't groen
•    Stoofvlees met friet
•    Limburgse vlaai
•    Garnalenkroketten

Algemene weetjes

In België zijn veel musea, bezienswaardigheden en horecabedrijven op maandag gesloten. Naar verwachting gaat de politie in België deze zomer de elektrische fiets op snelheid controleren.

Handig

Kaarten: de nieuwe fietskaart van Vlaams-Brabant bevat nieuwe trajecten, met extra info over hellingsgraad, bezienswaardigheden, fietscafés en fietslogies in Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei. 
App: Toerisme Oost-Vlaanderen heeft een app 'Ontdek het Waasland' met diverse thematochten: de Boontocht (Scheldeland), Kreken Spreken (Meetjesland), Urbanusroute (Waasland), Adriaen Brouwerroute (Vlaamse Ardennen) en Fietsen langs meersen en meanders (Leiestreek).

Onder begeleiding:
•    Fiets met een vertelgids een halve dagtocht door het lekkere Diksmuide. U ziet de mooiste plekjes en proeft onderweg van heerlijke streekproducten. toerisme.diksmuide.be
•    Luister tijdens de ‘Groote Oorlog’ route in de Leiestreek naar het verhaal van de gids over de helse oorlogsweken tijdens de oorlog 1914-1918. 

Auteur 
  • Madeleine van de Wouw