Lekker Vlaanderen: streekrecepten, Vlaamse chefs en evenementen

Getty Images

Bijzonder smakelijk gastronomisch genieten. Proef de woorden, zacht Vlaams uitgesproken, in de mond. Hoe smaakt dat? Kom culinair ondervinden wat voor lekkers Vlaanderen op het menu zet, bijvoorbeeld op een van de culinaire festivals in de lente- en zomermaanden.

Vlaanderen is voor genieters. Mooie steden, leuke terrasjes, en vooral heerlijk eten, écht op z'n Vlaams. Het is de culinaire bestemming bij uitstek, met toprestaurants, delicatessenwinkels, chocolatiers, streekmarkten én culinaire festivals. We inspireren u smakelijk!

Typisch Vlaamse lekkernijen

Houdt u van zoet? Ga dan eens op zoek naar de Antwerpse handjes (recept), Babelutten, Gentse mokken, Brugse kletskoppen, Lackmans, Geraardsbergse mattentaart, Hasseltse speculaas (recept), Geutelingen uit de Vlaamse Ardennen, Knapkoek of Lommelse Saharataart…
Bent u benieuwd naar hartige gerechten uit de Vlaamse keuken? We noemen: Mechelse koekoek (recept), Gentse Waterzooi, Paling in ’t groen, stoofvlees met friet, garnaalkroketten, Hesperolletjes… Loopt het water u ook al in de mond? Op internet zijn de typisch Vlaamse recepten wel te vinden! Of eet u het liever van de chefkok?

Jong Keukengeweld

Een bijzonder initiatief in Vlaanderen is Jong Keukengeweld. Dit terugkerend project verzamelt tientallen topchefs onder de 35 jaar, met een onstuimige liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure producten. Vlaanderen heeft alle wereldproducten binnen handbereik, maar de eigenzinnige chefs gaan liever in eigen streek op zoek naar ingrediënten. Of zelfs van eigen kweek; verser kan niet. De andere ingrediënten die ze inbrengen, zijn innovatie, creatie en een tikje rock ‘n roll. Lees gratis het Jong Keukengeweld magazine van 2014.

[ITEMADVERTORIAL]

Smaakvolle Vlaamse evenementen in 2015
Getty Images

Deze lekkere evenementen kunt u in de lente en zomer bij onze zuiderburen bezoeken!

Leuven Bierweekend: 24 tot 26 april
Tijdens het laatste weekend van april zet Leuven alle tapkranen open. U kunt er proeven van meer dan 500 bieren van 100 verschillende brouwers. Met bierwandelingen, proeverijen, brouwerijbezoeken en het Zythos Bierfestival is de stad meer dan ooit 'the place to be(er)'. Hotels bieden speciale bierarrangementen aan.

Culinaria Brussel: 6 tot 10 mei
Culinaria zet meer dan ooit in op het promoten van Belgisch culinair talent. Sterrenchefs worden aangespoord om hun grenzen te verleggen.Dit jaar moet het jaar van het feest van de Belgische gastronomie worden. Het jaarthema voor de editie 2015 is: het Belgium Effect.

Gent Smaakt: 13 tot 17 mei
20 restauranthouders zetten hun heerlijke happen op tafel. Laat u verleiden door culinaire luxe en gastronomische weelde terwijl u een stadswandeling maakt door een, voor de gelegenheid, Gents openluchtrestaurant.

Antwerpen proeft: 15 tot 18 mei
Het is heerlijk smullen van de lekkerste Antwerpse streekproducten tijdens dit culinair festival. Met de traditionele handjesworp, zomercocktails en de sfeer van aangenaam Antwerpen.

à l’Ostendaise: Kom Proeven: 27 tot 28 juni
Oostendse chef-koks gaan live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee tijdens het evenement ‘Kom Proeven’ op 27 en 28 juni 2015 op het Zeeheldenplein in Oostende.

Flemish Food Bash in Oostduinkerke: 5 juli
Bierchef Vincent Florizoone organiseert de 2e editie van de Flemish Food Bash op het strand van Oostduinkerke. Een culinaire party door en voor chefs, bartenders, brouwers, kaasmeesters en iedereen die van lekker eten, bier en muziek houdt.

Hapje-Tapje Leuven: zondag 2 augustus

Getty Images

Ook Leuven biedt een smakelijk topevenement. Hapje-Tapje combineert vele eetstandjes met speciale biersoorten, plus vermaak als showcooking en de befaamde barmannenrace!

Belgian Beer Weekend in Brussel: 4 tot 6 september
Tijdens dit bijzondere weekend kunt u kennismaken met bijna 400 Belgische bieren. Met gratis toegang tot traditionele én moderne brouwerijen. Geniet van uitmuntende bieren voor een schappelijke prijs.

Eat! Brussels: 10 tot 13 september
Dit restaurantfestival geeft een mooi beeld van de culinaire diversiteit die Brussel rijk is. Op het menu staat een smeltkroes aan ontdekkingen uit de 4 windstreken, in kleine porties. Dit jaar met het wijnfeest Bordeaux Fête le Vin!

Kookeet Brugge: 26 tot 28 september
In een stijlvol tentendorp stelt u zelf uw menu samen uit het rijke aanbod aan gastronomische verwennerij. In het ‘Kookpaleis’ zijn gratis kookdemonstraties van de deelnemende topchefs.

 

 

Auteur 
  • Pieter Hagebout