Wandelen langs de bloesems in Limburg

Heerlijk wandelen in de lente

Een golvend landschap, boomgaarden en lokale dorpjes geven net dat tikkeltje meer in de streken Haspengouw en de Voersteek in het zuiden van Belgisch Limburg. Wandelen is hier een echte beleving.

Wat is er mooier dan te wandelen tussen de prachtige bloesems? Elk jaar in de lente kleuren de Haspengouwse heuvels wit en paars. In de bloesemmaanden bruist het van de activiteiten in deze regio. Veilingen en fruitbedrijven zetten hun deuren open en er zijn verschillende evenementen die u kunt bezoeken.

Tevens zijn er veel wandelroutes gemaakt waarmee u door de prachtige velden loopt. Er zijn door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren tien topwandelgebieden ontwikkeld: de Greenspots en acht andere themawandelingen. We lichten hier een aantal wandelingen voor u uit. Geniet hier van het begin van de lente!

wandelen

Greenspot Mettekoven (3 km)

Het piepkleine dorpje waarrond deze wandeling draait, staat model voor het landelijke Haspengouw. De route is omringd door akkers, hoogstamboomgaarden en straalt het authentieke plattelandsleven uit. Het akkerlandschap is erg geheimzinnig en ontvouwt zich langzaam aan de wandelaar. De wandelroute leidt u dwars door de vallei van de Veulense Been en de Herk. Dit gebied is een natuurgebied genaamd ‘’Hampveld’’. Door de aanplant van meidoornhagen en houtkanten en de aanleg van poelen is dit een echt natuurgebied geworden. Het grondwater zit niet diep, dus de graslanden zijn erg vochtig. Houd hier rekening mee als u deze wandeling gaat maken.

Greenspot Heks (6 km)

Deze greenspot is een afspiegeling van Droog Haspengouw. U loopt langs boerenerven en de route leidt u langs een buitengewoon boerenland met uitgestrekte akkers en spaarzame bosjes. Het lijkt soms net of deze bosjes als koepeltjes boven de horizon uitsteken. Deze route laat u een stukje van de geschiedenis zien. Dit ziet u terug in de monumentale vierkantshoeves en kastelen. Het monumentale kasteel de Heks vormt het pronkjuweel van deze route. Het paleisachtige kasteel werd in 1770 gebouwd om te dienen als zomerverblijf voor de prins-bisschop van Luik. Vanaf een authentieke herberg in Vechmaal vertrekken de drie bewegbewijzerde wandelingen.

bloesem

Verborgen moois

Soms zijn er plekjes in het landschap waar het lijkt of er nog nooit iemand is geweest. De natuur bepaalt de kleur en het leven. Het zijn speciale plekjes met verborgen moois. Haspengouw en Voeren zijn streken met zulke verscholen plekken. Langs deze plekken zijn wandelroutes gemaakt, zo kunt u zelf de geheimen ontdekken.

Verborgen moois – Engelmanshoven 1 km
Engelmanshoven is een verborgen schoonheid. Een klein dorpje in de Belgische provincie Limburg. Het is een landbouwdorp waar de groene natuur centraal staat. Deze route is een korte maar zeer gevarieerde wandeling langs geologische wanden, holle wegen, een merovingisch grafveld, boomgaarden, hoeves en al het andere moois wat de natuur te bieden heeft.

Verborgen moois - Hornebos 3km
Deze ‘’verborgen moois-wandeling’’ Hornebos is een belevenisvolle wandeling. U vertrekt aan de Rode Dreef (Mechelen-Bovelingen) en gaat via veelal onverharde wegen tot in het brongebied van de Herk. De wandeling neemt u mee naar het Hornebos dat vroeger deel uitmaakte van een kasteeldomein. U duikt onder holle wegen om later op het plateau de omliggende dorpjes te ontdekken.

bloesem