Bijwerkingen? Slik ze niet!

Geneesmiddelen met de meeste bijwerkingen

Wist u dat veel bijwerkingen van medicijnen te vermijden zijn? Hoe? Dat leest u in dit overzicht.

Een bijwerking is een effect van een geneesmiddel dat niet de bedoeling is, zoals maagpijn of duizeligheid. Medicijnen zonder bijwerkingen bestaan helaas niet. Sommige bijwerkingen zijn gevaarlijk: jaarlijks belanden er 36.000 mensen door in het ziekenhuis. Bij zo’n 7200 mensen was dat niet nodig geweest als de arts iets anders had voorgeschreven of ook beschermende medicatie had gegeven. Bij ouderen is 6 procent van de acute opnamen het gevolg van een bijwerking.

Dit zijn de zes aandoeningen én de geneesmiddelen met de meeste bijwerkingen bij 50-plussers in 2013:

Diabetes: metformine

Het spijsverteringsstelsel kan niet goed tegen dit middel. Het kan zorgen voor maag-darmklachten als misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.

Wat te doen? Neem de tabletten bij de maaltijd in. Vaak gaan de bijwerkingen na een paar weken over. Houdt u er veel last van, vraag dan aan uw arts of u met een lagere dosis kunt beginnen en die langzaam mag verhogen, zodat u maag eraan kan wennen. Helpt dat niet, vraag dan of er een ander middel is.

Hart- en vaataandoeningen: carbasalaatcalcium

Dit antistollingsmiddel maakt de slijmlaag op de maagwand dunner en het irriteert de maagwand. Mogelijke bijwerkingen zijn maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, een vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. De bijwerkingen kunnen ook optreden als u het middel als zetpil gebruikt. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan bij de maagwand terecht.

Wat kunt u eraan doen? Neem de medicijnen in met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Helpt dit onvoldoende, vraag de dokter dan om maagbeschermende medicatie. Bent u ouder dan 65? Dan is het risico op een maagbloeding groter, dus vraag altijd om maagbeschermende medicijnen. Ook daarvan kunt u een onbehaaglijk gevoel in uw maag krijgen. Daar is niets aan te doen.

Pijn: diclofenac

Dit middel maakt de slijmlaag op de maagwand dunner en het irriteert de maagwand. Ook van zetpillen kunt u last krijgen. Het komt dan via het bloed bij de maagwand terecht.

Wat helpt? Neem het in met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren (scherpe kruiden).

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller, oftewel een NSAID. Heeft u een maagzweer gehad, of bent u ouder dan 70, dan hoort u als NSAID-gebruiker van de arts een maagbeschermend middel te krijgen. Dit is ook nodig als u ouder dan 60 bent en langdurig een hoge dosis NSAID’s (bijvoorbeeld de maximale dagdosering) slikt, of als u ook een ander geneesmiddel gebruikt dat het risico op maagbloedingen vergroot (zoals orale antistollingsmiddelen of het plasmiddel spironolacton).

Vaak gaan de klachten na verloop van tijd over. Helpt een maagbeschermer onvoldoende, bespreek dan met ue arts of u een andere pijnstiller kunt proberen.

Bacteriële infectie: amoxicilline

Dit antibioticum zorgt vaak voor diarree, omdat het niet alleen ziekteverwekkers maar ook veel gezonde bacteriën in de darmen dood.

Amoxicilline wordt meestal kortdurend gebruikt, daarna gaat de diarree weer over. Zorg dat u voldoende vocht, zout en suiker binnen krijgt, bijvoorbeeld door ORS-vloeistof te drinken. Er zijn aanwijzingen dat probiotica helpen tegen de antibiotica-diarree. Neem contact op met de dokter als de diarree heel erg wordt, en stop niet op eigen houtje met de antibioticakuur.

Vocht vasthouden: furosemide

Wie furosemide slikt, plast meer. Hierdoor kunt u uitgedroogd raken. Met de urine verliest u niet alleen vocht, maar ook zouten die uw lichaam nodig heeft, zoals kalium. U kunt dan een kaliumtekort krijgen.

Bijwerkingen: hoofdpijn, droge mond, dorst en droge ogen, spierzwakte, kramp of spierpijn, anorexie of obstipatie.

Begin in overleg met uw arts met een lage dosering en voer die langzaam op. Neem 2 liter vocht per dag in, dat is inclusief het fruit en de groente die u eet. Drink ook als u geen dorst heeft. Kies voor kaliumrijke voeding als u dit middel langdurig gebruikt (veel aardappelen, bananen, tomaten, vruchtensappen, gedroogde vruchten, bloemkool, spinazie). Eet niet te veel drop. Laat in overleg met de arts minstens een keer per zes maanden het kaliumgehalte van uw bloed controleren.

Hoge bloeddruk: metoprolol en enalapril

Metoprolol is een bètablokker die zorgt dat het hart minder snel gaat kloppen en de bloeddruk lager wordt. Dit kan vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken.

Wacht een paar dagen af. Vaak ontstaan de bijwerkingen nadat u met deze medicijnen begonnen bent, of nadat de dosis is verhoogd, en gaan ze snel weer over. Vraag aan de dokter of u een ander middel kunt proberen als u er veel last van houdt, bijvoorbeeld omdat u blijvend moe bent of te slaperig bent om auto te rijden.

Enalapril is een ACE-remmer. ACE-remmers zorgen ervoor dat het enzym dat de bloeddruk laat stijgen, geremd wordt. Maar ACE zorgt ook voor de afbraak van het vaatverwijdende eiwit bradykinine. Wordt het ACE geremd, dan wordt bradykinine dus niet meer goed afgebroken. En bradykinine veroorzaakt hoest. Vraag aan uw arts of u een ander middel tegen hoge bloeddruk kunt proberen als de gebruikelijke middelen tegen kriebelhoest niet helpen.

Bron(nen):

18 Comments

Door Mies (niet gecontroleerd) op do, 14-5-2020 - 13:28

Iedereen reageert er weer anders op, altijd kritisch blijven, ik werd van dit middel een zombie, een enorme klem om mijn hart en veel te lage bloeddruk, ik sloeg tegen de vlakte en kroop tegen de muren, cardioloog wilde hoeveelheid niet aanpassen, lanoxine erbij, ging lekker ophopen in lever, bloedingen van de eliquis, ijzerstapelingen die ze mij niet verteld hadden dus achteraf eigelijk goed dat het lichaam ging bloeden, vochthuishouding volledig ontregeld, ik kon geen meter meer lopen, teveel en geen goede medicatie dus. Na 2 keer op de intensivecare eindelijk mbv hartfalenverpleegkundige op voor mij juiste en voor mij wel werkende medicatie ingesteld met juiste hoeveelheid. Ik ben er haast kapot aan gegaan, dus kritisch blijven en blijven zeuren als je er niet goed op reageert, het blijft allemaal troep! Fijn voor u dat u die lijdensweg bespaard werd.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-1-2020 - 10:15

@Gerrie, medicijnen zorgen er in elk geval voor dat je vitaminen en mineralen en andere stoffen verliest. Op de kortere of langere termijn kan je hiervan klachten krijgen. bij veel medicijnen is dat onder andere Q10. In elk geval zorgen voor extra voedingsstoffen en zeker Q10, liefst in de vorm van ubiquinol. Sowieso doen medicijnen niets aan oorzaken van iemands klachten.
@Hannie, wat doen aan oorzaken maar dat is bij schildklierproblemen niet altijd zo simpel.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-1-2020 - 09:30

@Ron niet zomaar een broodje-aapverhaal. Bloeddrukmiddelen zorgen voor verminderde melatonineaanmaak en net als andere medicijnen voor verlies aan vitaminen en mineralen. Bloeddrukmiddelen onder andere aan Q10 en zink; stofjes die belangrijk zijn voor de insulinehuishouding. Bij insulineresistentie meer stresshormonen in je lichaam, waardoor eerder problemen met bloeddruk en dan is het cirkeltje weer rond. Tekort aan melatonine kan diverse klachten geven en gewichtstoename bevorderen. Vergeet vooral het langetermijneffect niet. Het zijn geen allergische reacties maar ontregelingen, waarvan je de gevolgen soms pas op de langere termijn kan ervaren.
Sowieso doen medicijnen niets aan oorzaken als voeding, tekorten aan voedingsstoffen en onderdrukte emoties.

Door Ron van de Velde (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 11:51

Ik ben een 63-jarige man en slik al ruim een jaar 1 x daags (in de ochtend) 100 mg Metoprolol Sandoz i.v.m. in korte tijd 3 x Hartritmestoornissen gehad. Top middel. Geen Hartritmestoornissen meer gehad, geen enkele bijwerking (zelfs geen koude handen en/of voeten). Slaap prima, sport meermalen in de week, geen maag/darmklachten. Woog voordat ik dit gebruikte altijd rond de 88 kilo (ben 187). En na een jaar nog steeds. Dus gewichtstoename is het bekende "broodje aap" verhaal. Tevens is het ook complete onzin dat je van het merkloze (wat ik gebruik) Sandoz bijwerkingen krijg en van Selokeen niet. Ik heb nergens last van. Dus laat je niet gek maken door sommige reacties hier.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 3-10-2018 - 23:40

Metformine, ik slik er maar 1 per dag, wat niet echt helpt, maar anders krijg ik diarree. Krijg geen alternatief vd huisarts, hij neemt me niet serieus.

Door Hannie van der A (niet gecontroleerd) op vr, 14-9-2018 - 13:29

Helaas mis ik het medicijn .
Voor de schildklier.
Ik wordt er duizelig van.
Is daar ook een alternatief voor ?
Bvd

Door Gerrie de Jong (niet gecontroleerd) op do, 19-7-2018 - 12:36

mijn man gebruikte Simvastine voor de cholesterol op pijl te houden i.v.m zijn suikerziekte , maar na enige tijd werd hij ziek als hij in de zon kwam en daarbij had hij het gevoel dat hij kookte in zijn eigen lichaam , want hij kon ook niet meer transpireren! als hij dan op de koude tegelvloer ging liggen dan trok het van lieverlee weg en ook kreeg hij hele zware benen wat lopen bemoeilijkte ! ik had een artikel gelezen in een blad waarin ze wat nadelen vertelde over Simvastine tabletten dit heb ik aan de Huisarts door gegeven en die rade mijn man aan om met de Simvastine te stoppen en wat denk je na twee dagen voelde mijn man zich steeds beter worden en na 10 dagen kon hij gewoon weer in de zon lopen of fietsen en het zware gevoel in zijn benen was hij kwijt, en hij begint nu ook weer heel licht te transpireren ! dus hebben we dit gemeld bij de Huisarts en heeft hij nu andere medicijnen voor de cholesterol gekregen . en wat is mijn man blij dat hij gewoon weer kan fietsen en lopen als de zon schijnt en weer lekker kan genieten van de zon zonder al de verschijnselen die hij daarvoor had. Dus je ziet maar, als je jezelf niet meer zo lekker voelt na het innemen van bepaalde medicijnen overleg dan altijd met je Huisarts of specialist om te vragen of het aan de medicijnen kan liggen dat je zo beroerd voelt!

Door Jeannette (niet gecontroleerd) op zo, 27-5-2018 - 11:56

Dat zijn middeltjes, gewoonweg afschuwelijk. Ik kon op een gegeven moment niet meer uit bed komen. Liever kwaliteit dan kwantiteit van het leven.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 10-4-2018 - 09:56

Wat veel mensen (ook artsen) niet weten is dat veel medicijnen zorgen voor tekorten aan vitaminen, mineralen en andere stoffen, wat weer een hoger risico kan geven op andere klachten. Bètablokkers en calciumantagonisten zorgen daarnaast voor een verminderde aanmaak van melatonine, net als antidepressiva, benzodiazepinen en antipsychotica. Een tekort aan melatonine kan dikker maken en is een risicofactor voor kanker. Onder andere op de site van Rineke Dijkinga kan je hier meer over lezen.
@Mappie, vitamine D is goed, schijnt wel beter te zijn in combinatie met magnesium.

Door Mappie (niet gecontroleerd) op za, 7-4-2018 - 22:07

Beste Co, Kijk op you tube naar dr. John Bergman en luister naar wat hij over medicijnen te zeggen heeft. Heb ik ook gedaan en ik slik alleen nog vitamine D. Geweldig, voel me goed en ik slik geen tabletten meer van de dokter. Ze maken je alleen maar zieker. Het lichaam hersteld zichzelf heb ik ondervonden.