De 4 beste tips tegen hoesten

Hoesten, hoesten, hoesten

Getty Images

Veel hoestjes, bijvoorbeeld door een griep of verkoudheid, verdwijnen vanzelf. Soms duurt dit wel even en kunt u er gek van worden. Er zijn manieren om u beter te voelen.

Hoesten ontstaat doordat uw keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Het is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en de longen schoon te maken. Door te hoesten verwijdert u slijm en stof uit de keel, luchtpijp en longen.

Kussen

Wat kan helpen als u 's nachts wakker ligt van het hoesten, is een extra kussen onder uw hoofd. Doordat u schuiner ligt, zal u minder snel gaan hoesten.

Honing

Drink ook veel vocht of gebruik een luchtbevochtiger om een geïrriteerde keel te verzachten en slijm los te maken. Ook een beetje honing kan helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing hoest kan verlichten. Let op: geef geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Slijmhoest

U kunt last hebben van verschillende soorten hoest. Heeft u last van slijmhoest? Dan kunt u het beste een hoestmiddel nemen dat 'slijmoplossend' werkt. Hoest u veel slijm op? Neem dan contact op met de huisarts om te zien wat de beste behandeling is voor u.

Prikkelhoest

Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest, kan veroorzaakt worden door onder andere roken, een droge keel, een droge omgeving en verkoudheid. In sommige gevallen kunnen ook maagklachten de oorzaak zijn. Als gevolg van brandend maagzuur raken de slokdarm en de keel geïrriteerd. Dan kan een maagzuurremmer de oplossing zijn. Ga ook in dit geval naar de huisarts als de klachten langer aanhouden.

Na een verkoudheid of luchtweginfectie kunnen de slijmvliezen nog enige tijd overgevoelig zijn. Daardoor kunt u nog weken blijven hoesten. Bijvoorbeeld als u naar buiten gaat en koude lucht inademt. In de meeste gevallen wordt een verkoudheid door een virus veroorzaakt. Soms duurt het weken of zelfs maanden voordat het helemaal is verdwenen.

Auteur 
Bron 
  • Artsennet
  • WebMD