De 4 beste tips tegen hoesten

Hoesten, hoesten, hoesten

Veel hoestjes, bijvoorbeeld door een griep of verkoudheid, verdwijnen vanzelf. Soms duurt dit wel even en kunt u er gek van worden. Er zijn manieren om u beter te voelen.

Hoesten ontstaat doordat uw keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Het is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en de longen schoon te maken. Door te hoesten verwijdert u slijm en stof uit de keel, luchtpijp en longen.

Kussen

Wat kan helpen als u 's nachts wakker ligt van het hoesten, is een extra kussen onder uw hoofd. Doordat u schuiner ligt, zal u minder snel gaan hoesten.

Honing

Drink ook veel vocht of gebruik een luchtbevochtiger om een geïrriteerde keel te verzachten en slijm los te maken. Ook een beetje honing kan helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing hoest kan verlichten. Let op: geef geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Slijmhoest

U kunt last hebben van verschillende soorten hoest. Heeft u last van slijmhoest? Dan kunt u het beste een hoestmiddel nemen dat 'slijmoplossend' werkt. Hoest u veel slijm op? Neem dan contact op met de huisarts om te zien wat de beste behandeling is voor u.

Prikkelhoest

Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest, kan veroorzaakt worden door onder andere roken, een droge keel, een droge omgeving en verkoudheid. In sommige gevallen kunnen ook maagklachten de oorzaak zijn. Als gevolg van brandend maagzuur raken de slokdarm en de keel geïrriteerd. Dan kan een maagzuurremmer de oplossing zijn. Ga ook in dit geval naar de huisarts als de klachten langer aanhouden.

Na een verkoudheid of luchtweginfectie kunnen de slijmvliezen nog enige tijd overgevoelig zijn. Daardoor kunt u nog weken blijven hoesten. Bijvoorbeeld als u naar buiten gaat en koude lucht inademt. In de meeste gevallen wordt een verkoudheid door een virus veroorzaakt. Soms duurt het weken of zelfs maanden voordat het helemaal is verdwenen.

Bron(nen):
Trefwoorden:

20 Comments

Door Ilse (niet gecontroleerd) op ma, 27-1-2020 - 10:22

Gm..hoesten en hartritmestoornissen ? Breemd ik hoest veel..heb dat ook hartritmestoornissen en Copd...nooit gehoord dat het ook daar van kan komen groetjes

Door Hannie Wielenga (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 11:44

Ik had heel lang een soort kriebel hoest. Omdat mijn man en kinderen zeurde dat ik naar de Dokter moest. Ben ik gegaan . Bleek dat ik hart ritmisch storingen had. Dat hoesten heeft daar mee te maken.

Door Henna (niet gecontroleerd) op za, 18-1-2020 - 10:03

Alsof de lezers nét op deze planeet geland zijn en van toeten noch blazen weten.....
Dit kom ik hier heel veel tegen: alsof de doelgroep domme kleuters zijn (en zelfs kleuters zijn slim!).
Mijn advies: salieplant kopen en af en toe aftreksel van de blaadjes maken.

Door Eve (niet gecontroleerd) op vr, 17-1-2020 - 19:17

Dit soort algemeenheden zijn alom bekend.

Door S.Moes-van den ... (niet gecontroleerd) op vr, 17-1-2020 - 10:03

En heel goed werkend middel tegen kriebelhoest is een buisje Thoco-Tholin een oud huismiddel met 7 zuivere etherische olien. En druppeltje achter op de tong doet wonderen.Tevens is de olie voor andere klachten, zoals tegen muggen te gebruiken.

Door hendrikx (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 19:21

Kippensoep en pepermuntjes

Door Theresia (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 18:59

Bij hoesten helpt Vicks vavorup onder je voetzolen smeren en sokken aan in bed.
Help goed bij kleine kinderen.

Door Albert, huisart... (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 18:53

Niet geheel conform werkelijkheid, vooral in nat
Seizoen virale infecties van luchtwegen,die min of meer lange periodes geeft van prikkelhoest zonder noemenswaardig slijm opgeven!! Hier helpen uitsluitend prikkelhoestbestrijders,zoals noscapine(zonder recept) of codeine(met recept).

Door Cees van Lugtenburg (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 18:17

Het beste middel tegen een zere keel en/of hoest, is kwaumgom gebruiken! Binnen een dag helpt het.

Door Rachel v.der Kl... (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 18:06

Drosera druppels van vogel helpen goed bij kriebelhoest.