Ik ga op reis en neem mee...

Mijn medisch dossier

Ook al gaat u zorgeloos op reis, toch kunt u in het ziekenhuis belanden of uw medicijnen kwijtraken. Dan is het handig als u snel over uw medische gegevens beschikt. Acht mogelijkheden op een rij.

Het zal u maar gebeuren: terwijl u lekker ligt te lezen aan een Spaanse costa, haalt een bandido uw appartement overhoop. Camera weg, paspoort kwijt, en zelfs de inhoud van uw toilettas is verdwenen. Uw niks-aan-de-hand-vakantiegevoel is ineens ingeruild voor pure paniek. Hoe moet u vanavond uw reumamedicijn, bloeddrukpil en cholesterolverlager slikken? Hoe héten al die pillen trouwens? En hoe maakt u dat in hemelsnaam in het Spaans duidelijk aan een arts?

[ITEMADVERTORIAL]

“In dat soort gevallen bellen mensen met ons”, zegt een woordvoerster van de ANWB Alarmcentrale. “Wij proberen dan via de huisarts het medisch dossier te achterhalen.” Wie echter goed voorbereid op reis gaat, zorgt ervoor dat hij altijd zijn medische gegevens bij de hand heeft. Hoe? We zetten acht mogelijkheden op een rij, te beginnen met de allersimpelste.

Een eigengemaakt kaartje
Zo’n kaartje kunt u in uw agenda, paspoort of portemonnee stoppen. Noteer bij geneesmiddelen in elk geval de merknaam, de stofnaam, de sterkte en de dosering. Wanneer u weet dat u plotseling onwel kunt worden door een aandoening, zoals suikerziekte, epilepsie of allergie, vermeld dat dan ook op het kaartje. Nadeel is dat u schrijffouten kunt maken of onvolledig bent, zodat een buitenlandse arts het niet begrijpt.
Kosten: geen.

Geneesmiddelenuitdraai van de apotheek
Op een dergelijke uitdraai staan de actuele gegevens over de medicijnen die u gebruikt. De juiste spelling van de medicijnen is gegarandeerd, maar u moet eventuele andere gegevens zelf toevoegen.
Kosten: geen.

Geneesmiddelenpaspoort
Het geneesmiddelenpaspoort is een papieren document in een plastic hoesje ter grootte van een half A4-tje dat u bij de apotheek kunt aanvragen. De apotheek vermeldt daarop welke medicatie u gebruikt. Hierbij worden merknamen, stofnamen, sterkte en gebruik weergegeven. Tevens kunnen allergieën, overgevoeligheden en chronische aandoeningen worden genoteerd. De rubrieksaanduidingen staan in het Nederlands, Engels en Frans.
Kosten: geen.

Europees Medisch Paspoort
Alles in één duidelijk te herkennen document ter grootte van een paspoort, met rubrieken in elf Europese talen. In een EMP staan behalve het medicijngebruik ook gegevens ook over allergieën, chronische ziekten, gezondheidsproblemen, wie de behandelend arts is en wie in dringende gevallen gewaarschuwd moet worden. U kunt het in laten vullen door uw huisarts. Verkrijgbaar bij ANWB, huisartsen, patiëntenverenigingen en sommige apotheken.
Kosten: €1,95.

SOS Talisman
Hanger aan halsketting, armband of als broche met daarin een strookje papier dat lang genoeg is om zowel de medische voorgeschiedenis als de medicijnen te noteren. Het is onder meer verkrijgbaar bij ANWB, juweliers, apotheken en drogisterijen. Twee miljoen keer verkocht in Nederland. Voordelen zijn dat het compact is en dat u de eerste-hulp-informatie op het lichaam draagt.
Kosten: vanaf €9,25.

Witte Kruis Alarmpenning of Alarmhorloge
Vergelijkbaar met de SOS Talisman, maar dan uitgegeven door Stichting Witte Kruis. In de penning staan eerste-hulpgegevens die van belang zijn bij chronische ziekten (zoals suikerziekte of epilepsie), het telefoonnummer van het Witte Kruis dat 24 uur per dag bereikbaar is en uw eigen deelnemersnummer. Het medisch dossier ligt bij het Witte Kruis en kan telefonisch worden opgevraagd. Het wordt dan naar een ziekenhuis gefaxt. Eén keer per jaar worden de gegevens gecontroleerd. Er zijn 12.000 Nederlandse gebruikers. Het is te bestellen via tel. 070-311 04 86 of www.whitecrossfoundation.org..
Kosten: inschrijving (eenmalig) €25. Penning vanaf €25. Verzendkosten €2,50. Daarna per jaar €14.

Medlook
Ofwel: uw dossier op internet met gegevens over geneesmiddelen, de medische voorgeschiedenis en zelfs bloedsuiker- en bloeddrukwaarden. Er zijn al 60.000 gebruikers in Nederland. Bij driehonderd (van de in totaal achttienhonderd) apotheken wordt Medlook gratis aangeboden. De apotheek vult het medicijngebruik voor u in. Biedt uw apotheek deze dienst niet aan, dan kunt u het tegen betaling aanvragen bij Medlook zelf: tel. 088-633 56 33 of www.medlook.nl. U kunt het samen met uw apotheek en/of huisarts bijhouden. Gebruikers van Medlook krijgen een pasje met persoonlijke gegevens en toegangscode. Met die toegangscode kan via een computer met internetverbinding waar ook ter wereld toegang verkregen worden tot uw medisch dossier.
Kosten: gratis of €12 per jaar.

USB-stick
Er zijn speciale USB-sticks verkrijgbaar met een kant-en-klaar programma voor de medische gegevens, zoals Medstick en Medikeeper. Verkrijgbaar via respectievelijk www.cinsol.nl en www.medikeeper.nl. Zo’n USB-stick kan door hulpverleners in den vreemde op een computer worden uitgelezen. Nadeel is dat u zonder computer niet bij uw gegevens kunt en dat zo’n stick gevoelig is voor vocht en wellicht niet op alle computers aan te sluiten is.
Kosten: Medstick €29,50, Medikeeper €24,95 (software voor op uw eigen USB-stick €10).

Tussen al deze mogelijkheden is het lastig kiezen. Er is niet één manier die in alle omstandigheden het meest praktisch is, en een ‘officiële, goedgekeurde’ optie is er niet.

Een penning, medaillon of papiertje dat u bij u draagt, heeft als logisch voordeel dat u het altijd bij de hand hebt. Tenzij het net in de koffer zit die gestolen wordt of zoekraakt. Een digitaal medisch dossier is via internet weliswaar altijd beschikbaar, maar dan moet u niet het pasje met de toegangscode kwijtraken. Bovendien moet er op dat idyllische eiland, dat rustieke bergdorpje of die afgelegen camping maar net een internetverbinding voorhanden zijn. Laat in ieder geval thuisblijvers of reispartners weten hoe ze in noodgevallen over uw medisch dossier kunnen beschikken.

Als vuistregel geldt: wie het gevaar loopt buiten bewustzijn te raken (of anderszins niet meer aanspreekbaar te zijn), doet er verstandig aan z’n medische gegevens op z’n lijf te dragen. Een ambulancemedewerker zal altijd eerst naar zo’n document of sierraad op zoek gaan. Als blijkt dat iemand bijvoorbeeld diabetes heeft, weet de hulpverlener dat een injectie met glucagon volstaat om de patiënt weer op de been te helpen. En dat scheelt een hoop nodeloze onderzoeken of behandelingen.

Ook mensen met een heftige allergie, voor antibiotica, noten of wespensteken bijvoorbeeld, doen er goed aan altijd hun medische gegevens op zak te hebben. Door hun allergie kunnen zij in een levensgevaarlijke shock raken en in dat geval hebben ze snel een shot adrenaline nodig.

Toch op reis met trombose
Trombosepatiënten moeten eens per week (of per twee, drie weken) hun bloedstollingswaarde laten bepalen om daarna te horen hoeveel bloedverdunnerpilletjes ze per dag moeten slikken. Kon dat vroeger alleen bij de huisarts of in het ziekenhuis, tegenwoordig is er een alternatief: zelf bloed prikken en de bloedstollingswaarde bepalen. Die waarde verstuur je via internet naar de arts, die vervolgens laat weten wat de dosering wordt. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat ook trombosepatiënten onbezorgd op reis kunnen, mits er een computer met internetverbinding in de buurt is. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor het zelf prikken. Meer informatie: tel. 030-697 50 28 of www.denationaletrombosedienst.nl.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine