Kan die pijnstiller kwaad?

Vrouw slikt pijnstiller
Getty Images

Negen jaar geleden is er een knie­operatie bij mij (vrouw, 76) mislukt. Sindsdien gebruik ik meloxicam met maagbeschermers. Intussen verstijven mijn heup en schouder. Ik heb mijn huisarts al twee keer gevraagd of het niet schadelijk is om dit medicijn zo lang te gebruiken. Hij vindt van niet. Zonder voelt alles nog veel slechter.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Meloxicam is een ontstekingsremmende pijnstiller van het type NSAID. Deze middelen worden vaak langdurig voorgeschreven aan mensen met spier- en gewrichtsklachten, vanuit de gedachte dat je beter kunt blijven bewegen met een pijnstiller dan niet meer bewegen door de pijn. Langdurig gebruik van NSAID’s geven een wat verhoogde kans op maagbloedingen en daarom worden er vaak maagbeschermers bij gegeven. Dat is mogelijk wel aanleiding voor een gesprek met de arts, want van die maagbeschermers, zoals omeprazol en pantoprazol, is de laatste jaren duidelijk geworden dat langdurig gebruik niet zo goed is. Ze zouden de kans op longontsteking, nierschade en osteoporose vergroten. Zelf zou ik meloxicam blijven gebruiken en wel zo nu en dan mijn nierfunctie laten controleren. Ook zou ik overleggen of er een ander middel voor de maag te gebruiken is, zoals famotidine.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.