Ouderen willen geen kwetsbaarheidstest voor ingrijpende behandeling

Er klinken steeds meer geluiden om ouderen minder vaak een ingrijpende medische behandeling te geven. Zelf zijn ze het daar niet mee eens, blijkt uit ons onderzoek onder bijna 2.000 vijftigplussers.

Onder meer GroenLinks pleit voor een screening voor alle ouderen die in het ziekenhuis komen. Zo'n kwetsbaarheidtest bepaalt of iemand sterk genoeg is voor een zware behandeling, zoals een chemokuur. Als dat niet het geval is, kunnen arts en patiënt samen besluiten ervan af te zien.

De test bestaat uit vragen over medicatie, geheugen en zelfstandigheid. Daarmee bepaalt de arts wat de kansen zijn op overlijden en achteruitgang als de operatie achter de rug is. Op de spoedeisende hulp van het LUMC in Leiden en het Hagaziekenhuis in Den Haag krijgen 70-plussers momenteel al zo'n screening. 

Massaal oneens

Naar aanleiding van het nieuws legden we onze bezoekers op PlusOnline deze stelling voor: 70-plussers krijgen nu vaak te snel een ingrijpende behandeling. Maar liefst 84 procent stemde oneens. "Ik sluit me aan bij Jan Slagter", reageert G. Kroon op onze website. "De patiënt wordt onnodig angstig gemaakt. De keuze wel of niet opereren moet na een serieus gesprek genomen worden." 

'Leeftijd niet belangrijk'

Karin Janssen ziet het plan voor een kwetsbaarheidstest ook niet zitten: "We moeten blijven werken tot ons 68ste omdat we allemaal ouder worden. Twee jaar later ben je ineens kwetsbaar." "Het overleg tussen behandelaar en patiënt moet altijd voorop staan", zegt Riek Bouma. "Op welke leeftijd dan ook." 

'Ik maak zelf de dienst uit'

Ook op onze Facebook-pagina werd massaal gereageerd. Zo schrijft Chol Verstralen: "70-plussers, waar hebben ze het over? Ik ga nog elke week naar de sportschool, wandel vaak en doe alles zelf. Ik ben geen voorbeeld van oud zijn."

"Ik wil alles zelf kunnen beslissen", zegt Els Halenbeek Slijboom tot slot. "Zolang ik dat zelf kan, maar ik de dienst uit."

Ook Omroep MAX-baas Jan Slagter liet weten het oneens te zijn met de initiatiefnemers: "Je komt als oudere nerveus in het ziekenhuis, misschien net met een ambulance, en je krijgt te horen: we kunnen u beter niet opereren. De afweging die de oudere patiënt dan moet maken, kan nooit zuiver zijn."