Slikken met water of met koffie

Mijn medicatie tegen ouderdoms­diabetes en hoge bloeddruk neem ik ’s ochtends met koffie in, ik eet er een boterham bij. Nu is mij verteld dat ik ze met water in moet nemen. Maakt dat echt verschil? Ik ben een vrouw van 73.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Over het algemeen geldt dat ­medicijnen sneller werken als ze worden ingenomen op een lege maag, al dan niet met wat water. Wie snel effect wil, bijvoorbeeld bij een pijnstiller, kan dus het best slikken op een nuchtere maag. Nadeel hierbij is dat je eerder maagklachten krijgt. Wie pillen slikt die de hele dag stabiel hun werk moeten doen, zoals de uwe, kan er daarom beter wat bij eten. Doordat u ze bij de maaltijd inneemt, loopt u ook niet het risico ze te vergeten.

Of u uw medicijnen met water of een andere vloeistof inneemt, maakt weinig uit. Sommige middelen worden minder werkzaam door de kalk in melk, maar dat geldt niet voor wat u slikt. De snelste manier om een medicijn te laten opnemen, is met een koolzuurhoudend drankje. Door het schuim wordt een groot oppervlak van de maag aan het medicijn blootgesteld. 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!