Stelling: mensen die hun leven als voltooid zien hebben recht op euthanasie

Ouderen die hun leven als voltooid ervaren maar niet ziek zijn, kunnen straks op een waardige manier uit het leven stappen. Dat wil het kabinet regelen door de euthanasiewet te verruimen. Wat vindt u van dit plan?

Het wetsvoorstel komt voor velen als een verrassing. In februari dit jaar concludeerde een speciale commissie nog dat de huidige euthanasiewet goed functioneert. Mensen die door een medische oorzaak ernstig lijden, hebben het recht op euthanasie. De commissie vond en vindt het niet wenselijk om de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding te verruimen. De groep mensen die wel lijden maar niet ernstig ziek zijn, is daarvoor te klein, zegt de commissie.

Voltooid leven

Maar het kabinet ziet dat anders. Volgens regeringspartijen PvdA en VVD wordt er geen recht gedaan aan de wens en hulpvragen van mensen die hun leven als voltooid zien. Het gaat dan om uitzichtloos of ondraaglijk lijden zonder medische grondslag. Of zoals het kabinet dat zelf zegt: 'Mensen die weloverwogen menen dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte en zorgvuldige criteria in staat worden gesteld dit leven op een voor hen waardige wijze af te sluiten.'

Behandeling of niet?

Het kabinet hecht naar eigen zeggen veel waarde aan de 'beschermwaardigheid' van het leven. De voorwaarden waaronder mensen de vrijheid hebben om hun levenseinde zelf vorm te geven, zijn vrijwilligheid, weloverwogenheid, veiligheid en zorgvuldigheid. Zolang er geen behandeling mogelijk is die de wens op sterven kan wegnemen, vindt het kabinet dat iemand de vrijheid moet hebben om zelf over zijn of haar levenseinde te beslissen.

De wens op een zelfgekozen levenseinde komt steeds vaker voor bij mensen op leeftijd. Het kabinet wil dat het nieuwe systeem zich dan ook beperkt tot mensen op leeftijd.

Dodelijke pil

De Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleiten op hun beurt voor een proef met een 'laatste-wil-middel'. Het gaat dan om een dodelijke pil voor mensen vanaf 75 jaar.

Wat vindt u?

Moet de wet worden uitgebreid en zo ja: moet er dan een leeftijdsgrens komen? Ook zijn we benieuwd of u vreest dat de voorwaarde 'vrijwilligheid' in het geding zal komen als euthanasie ook bij voltooid leven mogelijk wordt. Bent u bang dat ouderen druk zullen ervaren vanuit de familie of de samenleving om een einde aan het leven te maken?

Breng in de linker kolom uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

Bron: Rijksoverheid

Euthanasie, we praten er liever niet over

 

79 Comments

Door mabel (niet gecontroleerd) op ma, 27-1-2020 - 14:10

Ik ben 49 en er ook al wel heel lang enorm klaar mee. En nu moet ik ook nog jaren de boel uitzitten of zo? Voor mij is dit bestaan geen geschenk waar ik dankbaar voor moet zijn of zo. Het zou al n stuk lichter zijn , een geruststelling als ik n humane uitweg zou hebben, in plaats van die afschuwelijke doe het zelf ellende. Misschien zo een opluchting dat ik m geen eens zou gebruiken.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 7-7-2017 - 23:54

Ben er zo eentje, alles opgezegt. Ze willen me weer in de zorgverzekering hebben wil ik niet. Neem uitkering, wil ik niet. Ik wil euthanasie

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 7-7-2017 - 23:49

Ik ben 37 en wil ook al twee jaar, maar ik mag blijkbaar nog niet. Wel al een aantal keren geprobeerd maar de juiste weg nog niet gevonden.Ik ben momenteel aan het vechten voor euthanasie. Maar helaas geen succes. Wordt gezegt doe het zelf maar door levenseinde kliniek. Ben erg opzoek naar een pijnloze en zo vreedzaam mogelijke manier. Mijn lichaam verdiend dat artsen hebben mijn bewust ondanks dat ik wel velen malen bij artsen kwamop laten groeien met hypogonadisme, gewoon klote als je ook nog een ontwikkelingsachterstand heb. Ben al in verschillende levensfases te vragen of er iets kqan of mogelijk is. Maar elke keer wordt je zelfs weer uitgelachen door artsen. Maar je willen helpen met euthanasie doen ze niet. Khoop het, wordt vervolgd..

Door Marion (niet gecontroleerd) op vr, 16-12-2016 - 12:46

Waarom altijd dat MOETEN? Je hele leven moet je al. Een goede zaak dat MOGEN er aan zou kunnen komen en eenieder zelf een zo belangrijke persoonlijke beslissing kan en mag nemen.
Genoeg is nu eenmaal genoeg en heeft niet met leeftijd te maken.
Laat een mens zijn waardigheid behouden.

Door Truus Duisterhof (niet gecontroleerd) op zo, 20-11-2016 - 15:46

Laat en ieder zijn eigen wil volgen, hoe kan een ander dat voor iemand bepalen?

Door Miranda den Hertog (niet gecontroleerd) op zo, 20-11-2016 - 11:46

De onwetendheid spreekt weer boekdelen in deze reactie. Nee, geen VVD idee,maar een idee ontstaan uit lobbyen. Van mij mag de pil trouwens goed worden gekeurd. IK ben degene die over mijn leven en dood moet kunnen beslissen en. Iet anderen voor mij.

Door Jean (niet gecontroleerd) op za, 19-11-2016 - 08:49

Ik zou het fijn vinden als de pil er kwam... Moet er niet aan denken dat ik eenzaam en verlaten thuis zit omdat er geen verzorgingshuizen meer zijn en af moet wachten of er hulp komt om mij te helpen met wassen en aankleden. Nee dank je wel daar zit ik niet op te wachten. Ik heb niet gevraagd om geboren te worden dus ik wil graag zelf uitmaken wanneer het mijn tijd is.

Door Ookgoed (niet gecontroleerd) op do, 17-11-2016 - 16:37

Verzekeringen lachen zich rot. Geef die persoon een pil en je bent van de kosten verlost. VVD idee ?

Door Marianne (niet gecontroleerd) op do, 17-11-2016 - 16:30

Als een mens niet meer wil leven is het toch prima om te eindigen door het innemen van b.v een pil.Altijd beter dan voor de trein springen of ophanging, wat nu regelmatig gebeurt.Ongeveer 1500 zelfmoorden per jaar op deze afschuwelijke manieren. Dus geef de mens die pil !

Door Antje (niet gecontroleerd) op do, 17-11-2016 - 08:48

Ik ben het er helemaal mee eens maar dan wel zonder leeftijdsgrens. Wie bepaalt voor een ander wat lijden is? Dat bepaalt ieder voor zich zelf. Ik denk dat de beschikbaarheid van zo'n middel al een hoop zorgen en onzekerheid wegneemt, waardoor mensen de beslissing uitstellen of de natuur zijn gang zal laten gaan.