Waardoor krijg ik zo snel blauwe plekken?

Bij het minste of geringste krijg ik (vrouw, 87 jaar) grote blauwe plekken, bijvoorbeeld als ik op een jeukende plek wrijf. Het doet geen pijn en ze verdwijnen na een aantal dagen ook wel weer. Ik gebruik geen bloedverdunners. Moet ik hier iets mee?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Behalve dan voorzichtig zijn, kunt u er niet veel aan doen. Op hogere leeftijd wordt de huid dunner en het bindweefsel eronder slapper. Bij wrijving schuift de huid daardoor makkelijker over de onderlaag. Bloedvaatjes ertussen kunnen dan scheuren en een blauwe plek veroorzaken. Dit kan gebeuren als u over de huid wrijft, maar bijvoorbeeld ook als de huid blijft ‘plakken’ aan de tafel. Het ziet er naar uit, maar de blauwe plekken zijn niet gevaarlijk.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.