Wat is dry needling?

Al maandenlang heb ik last van mijn schouder. Mijn buurvrouw denkt dat dry needling wel iets voor mij is. Ik had daar nog nooit van gehoord. Is het ­zoiets als acupunctuur?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bij acupunctuur worden naalden gestoken in meridianen. Dat zouden een soort energiebanen zijn, maar die zijn nog nooit door een arts of anatoom aangetroffen. Er zijn veel onderzoekjes gedaan waarbij het prikken van naalden door willekeurige ‘behandelaars’ net zo effectief bleek als het prikken door een acupuncturist. Met ­andere woorden: áls het iets doet, is het waarschijnlijk een placebo-effect.
Bij dry needling worden naalden gestoken in kleine, verharde, pijnlijke strengetjes of bobbeltjes in de spieren van bijvoorbeeld je rug, benen en schouders (myogelosen). Door erin te prikken zouden ze (eerder) verdwijnen. Bewijs hiervoor is er niet. De meeste artsen geloven niet in dry needling en net als met acupunctuur gebeuren er weleens ongelukjes, zoals in een long prikken (waardoor een klaplong ontstaat) of in een gewricht prikken (waarna een kunstgewricht geïnfecteerd kan raken en eruit gehaald moet worden). Goed om te weten: de klachten gaan zonder behandeling eigenlijk altijd na verloop van tijd vanzelf over.
Dry needling is een alternatieve behandeling die vaak door fysiotherapeuten wordt uitgevoerd. Van een fysiotherapeut mag je wel meer verstand van de anatomie verwachten dan van een acupuncturist – dat is geen beschermde titel, iedereen mag zich acupuncturist noemen. Uitgevoerd door een fysiotherapeut wordt het door sommige aanvullende verzekeringspolissen vergoed.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!