Wat is een placebo?

Nepmedicijn dat toch effect kan hebben

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Wat is een placebo en hoe werkt het placebo-effect eigenlijk?

Een placebo is een nepmedicijn. Het kan een injectie, pil, operatie of een andere behandeling zijn zonder direct medisch effect. Zoals een tablet die er exact zo uitziet en net zo smaakt als een echte pijnstiller, maar dan zonder de werkzame stoffen. De patiënt weet niet dat hij een placebo neemt in plaats van een 'echt' medicijn.

Geneesmiddelenonderzoek

Bij de ontwikkeling van geneesmiddelen maken onderzoekers gebruik van placebo’s. Om te testen of een medicijn effectief is, krijgt bijvoorbeeld de helft van een groep proefpersonen het echte medicijn. De andere helft, de zogenaamde controlegroep, krijgt een placebo.

De proefpersonen worden willekeurig over deze groepen verdeeld en weten zelf niet wat ze gaan slikken. Ook de onderzoekers mogen niet weten wie wat krijgt, want anders zouden ze de resultaten kunnen beïnvloeden. Dit heet dan ook dubbelblind onderzoek: zowel de proefpersonen als de onderzoekers weten niet wie er een placebo neemt. Vervolgens vergelijken de onderzoekers de resultaten. Zo kunnen ze zien of het echte medicijn goed zijn werk doet.

Placebo-effect

Een patiënt of proefpersoon kan positief of negatief reageren op een placebo. Ook al zitten er eigenlijk helemaal geen werkzame stoffen in. Klachten verdwijnen of er ontstaan juist bijwerkingen. Dat effect is het zogenaamde placebo-effect.

Hoe het placebo-effect precies werkt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met de verwachtingen van een patiënt. Je verwacht dat een medicijn een bepaalde werking zal hebben en daardoor ervaar je dat die werking optreedt. Ook als je bijwerkingen verwacht, zoals misselijkheid of duizelig worden, zullen deze bijwerkingen vaker voorkomen. Dit betekent niet dat deze patiënten zich maar iets inbeelden. Onderzoeken hebben aangetoond dat er daadwerkelijk fysieke veranderingen kunnen plaatsvinden bij het gebruik van een placebo.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op za, 26-6-2021 - 17:00

@Estrik, moeten weet ik niet. Aan je gezondheid kan je heel veel doen met de juiste voeding en voedingssupplementen. Medicijnen onderdrukken een bepaald symptoom, wat hoe dan ook gevolgen heeft voor je hele lichaam. Dat niet iedereen meteen klachten krijgt, wil niet zeggen dat er niks ontregeld raakt in je lichaam. Sommige verminderen de aanmaak van melatonine, sommige werken ontregelend op je schildklierhormonen. Bijna alle medicatie zorgt voor depletie van voedingsstoffen. Bijwerkingen zijn eigenlijk uitwerkingen van die ontregelingen. Is geen bedenksel van mensen.

Door Henna (niet gecontroleerd) op vr, 25-6-2021 - 15:27

In dit artikel staan allerlei aannames, die vaker gedaan worden en kant noch wal raken. De z.g. wetenschap vertoont hiaten aan échte kennis hieromtrent, zo veel is wel duidelijk.
Het z.g. placebo-effect heeft niets met verwachtingen te maken, dat is een aanname, maar alles met aangeboren heelkracht, veerkracht en innerlijk vertrouwen. Dat zijn werkelijke eigenschappen in de mens, de een heeft dat wat sterker dan de ander, die opbouwend zijn van aard en mooi. Dit placebo noemen, getuigt juist van onwetendheid, gebrek aan kennis en dit gebrek wordt op het placebo geprojecteerd.

Door J.E. van Estrik (niet gecontroleerd) op vr, 25-6-2021 - 01:02

Helaas moet ik veel medicijnen slikken. Ik lees altijd de bijsluiter. Ik heb me nooit (geestelijk) laten beïnvloeden door vermelde bijwerkingen. Bewuste keuze, want vaak zit het tussen de oren. Daardoor heb ik eigenlijk nooit bijwerkingen gehad.
Ik denk dat ik hetzelfde zou reageren als ik niet weet of ik een echt medicijn slik of een placebo. In alle rust kijken hoe je lichaam reageert, zonder je daar geestelijk mee bezig te houden (verwachting e.d.), geeft mijns inziens de meest objectieve resultaten.
Aan de andere kant is de geest sterker dan het lichaam, hetgeen niet inhoudt dat je in bepaalde situaties medicatie nodig hebt.
Toch ben ik van mening dat "inbeelding" (geen waarneming van je geest, maar toelating van gevoelens) de placebo-effecten veroorzaken. Inbeelding kan (zonder correctie hierin) voor veel "waarachtige" ervaringen leiden. De vrouw, die zich inbeeldt zwanger te zijn, stopt met menstrueren. Een algemeen bekend gegeven.
Om in mijn geval aan waarheidsbevinding te doen, zou ik graag deelnemen aan een project placebo versus medicijn.

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 24-6-2021 - 09:39

@ Lisa, helemaal waar! Vertrouwen vooral. Dat is dus aangeboren en niet wat de z.g. wetenschap ervan maakt: geloven in nep. Dat is wat ze vaak zelf doen en dus projectie.
Aangeboren geneeskracht, veerkracht, bewustzijn en vertrouwen, liggen op innerlijk vlak en daar heeft de z.g. wetenschap vaak geen kaas van gegeten. Maar daarom bestaat het wel!

Door Lisa (niet gecontroleerd) op wo, 23-6-2021 - 10:27

Dit geeft al aan hoe krachtig onze overtuigingen zijn en dat er echt zoiets bestaat als innerlijke geneeskracht....