Waarom is foliumzuur zo duur bij de apotheek?

Ik ben een vrouw van 64 jaar. ­Vanwege reuma slik ik methotrexaat (2,5 mg). Ook moet ik eenmaal per week twee tabletten foliumzuur (5 mg) nemen. Per drie maanden kost dit foliumzuur ongeveer €1,50, maar de terhandstelling door de apotheek kost nog eens €6. Ik vind dit buitenproportioneel. Kan ik de foliumzuurtabletten niet gewoon bij de drogist kopen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het kan wel, maar het is veel gedoe en niet heel verstandig. Foliumzuur wordt het meest gebruikt voor het voorkómen van een open ruggetje bij baby’s. De dosering is dan 0,5 mg per dag. Het middel helpt ook tegen de bijwerkingen van methotrexaat, maar dan is er wel een veel hogere dosis nodig. Vandaar dat u pillen van 5 mg krijgt voorgeschreven. Pillen van 0,5 mg zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Voor pillen van 5 mg is een recept vereist en dit betekent dat het hele controleapparaat van de apotheek wordt ingeschakeld. Dat kan niet voor €1,50.

Marktwerking

Onder druk van de marktwerking zijn veel medicijnen de laatste jaren extreem goedkoop geworden. Je ­betaalt alleen de productiekosten, en die zijn van veel pillen niet meer dan een paar cent. De servicekosten van de apotheek lijken dan relatief hoog. In uw geval zou u 20 tabletjes van 0,5 mg moeten slikken: erg onge­-mak­kelijk en ook minder voordelig. Ik zag op een website van voedings­supplementen wel dat je daar capsules van 5 mg kunt bestellen, maar ik weet niet hoe betrouwbaar die website is. Formeel mag een dosering van 5 mg niet zonder recept worden verstrekt – de grote drogisterijketens bieden het dus niet aan – en ik vermoed dat de controle op deze producten ontbreekt. Zelf zou ik het zekere voor het onzekere nemen en het foliumzuur gewoon van de apotheek blijven nemen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!