Neusverkoudheid en andere winterse kwaaltjes

Verkoudheid, keelontsteking en hoesten

Een neusverkoudheid heeft u in de winter gauw te pakken. Ook keelontsteking en hoesten zijn typische winterkwaaltjes. Hoe krijgt u het en wat kunt u er tegen doen?

Neusverkoudheid is een van de meest voorkomende winterse kwaaltjes. Het wordt veroorzaakt door rhinovirussen, een grote groep verkoudheidvirussen. Het virus dringt de neus binnen als de weerstand laag is en nestelt zich in het slijmvlies. Dit raakt geïrriteerd en zwelt op.

Bacteriën

Na een aantal dagen komt het slijm los. De verkoudheid is dan op haar hoogtepunt. Als een neusverkoudheid niet wordt aangepakt kan het neusslijmvlies zo erg opzwellen dat de verbinding tussen neus- en bijholtes geblokkeerd raakt. De bacteriën in de bijholtes krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen. Al gauw krijgt u het gevoel dat uw hele hoofd verstopt zit.

Dit is een van de symptomen van een bijholteontsteking. Ook druk op de ogen en op het neusbeen wijzen daarop. Of een stekende hoofdpijn bij het vooroverbuigen en een slijmafscheiding die naar de keelholte loopt terwijl u in bed ligt. Wanneer de ontsteking langere tijd aanhoudt is het verstandig naar de dokter te gaan.

Wat kunt u eraan doen?

Dit kunt u doen om complicaties bij een neusverkoudheid te voorkomen:

  • Probeer zoveel mogelijk door uw neus te ademen.
  • Snuit uw neus zo min mogelijk.
  • Knijp tijdens het snuiten of niezen nooit beide neusgaten tegelijkertijd dicht.
  • Uw neus ophalen is beter dan snuiten. Ook geeft het minder kans op de verspreiding van de verkoudheid naar de bijholtes.
  • Zet voor het slapengaan een doorgesneden ui naast uw bed.
  • Drink voldoende. Thee van vlier- of lindebloesem werkt verwarmend en ontstekingsremmend.
  • Neem geen zoete melkproducten. Die houden het slijm in de keelholte vast. Zure zuivelproducten als karnemelk en biogarde zijn beter.

Keelontsteking

Bacteriën kunnen zich ook nestelen in het slijmvlies van keel en keelholtes. Sterke vermeerdering van ziektekiemen kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken van uw keelholte, amandelen en strottenhoofd. De meest voorkomende symptomen zijn klachten bij het slikken, een droge en ruwe keel en heesheid.

Een ernstige vorm van keelontsteking is angina. Dat zijn zwellingen van de amandelen en de directe omgeving daarvan. Sterke pijn, hoge koorts, braken en een moeilijke ademhaling zijn de typische symptomen. Angina moet door een arts behandeld worden. Bij keelontsteking kunnen ook de stembanden ontstoken raken en meer of minder verlamd zijn. Heesheid tot het verliezen van de stem en een rauwe of doffe stem zijn het gevolg. Heesheid is vaak hardnekkig. Het duurt meestal meerdere dagen. Een lang aanhoudende heesheid moet door een arts worden onderzocht.

Hoesten

Hoesten is een reflex van het lichaam om zich te verdedigen tegen binnengedrongen, prikkelende deeltjes in het strottenhoofd en de luchtpijp. Door te hoesten houdt of maakt het lichaam de toegang naar de longen schoon. Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de luchtwegen geïrriteerd. Meestal wordt er een overmatige hoeveelheid slijm geproduceerd. Hoesten is bij verkoudheid ofwel het gevolg van de ′prikkels′ die de geïrriteerde luchtwegen opleveren (de zogenaamde prikkel- of kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Om de hoest te verminderen kunt u een hoestdrank, hoestcapsules of -tabletten gebruiken.

16 Comments

Door Marjan Poirters... (niet gecontroleerd) op zo, 12-1-2020 - 07:30

Pillen kunnen een relaxte werking hebben,maar ik hou het bij zoutoplossing,hoestdrankje,citroen in gekookt water met honing en kruidendrankjes of pillen.

Door Sandra du Gardon (niet gecontroleerd) op di, 11-12-2018 - 14:48

Bedankt voor het delen. Ik was hier vroeger mee bekend. Ga direct aan de slag. Voel pijnlijke drukpunten naast neusvleugels al.. #reminder

Door Caat (niet gecontroleerd) op ma, 10-12-2018 - 09:41

Een gemiddelde verkoudheid/griep duurt 10 dagen,dus wat dan het nut heeft van die pillen?

Door Caat (niet gecontroleerd) op ma, 10-12-2018 - 09:39

Knap als je tijdens het snuiten beide neusgaten dicht kan houden?

Door Marcel (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 16:00

Ik ben ook zonder verkoudheid boven-matig vatbaar voor prikkelingen op de luchtwegen wat weer de nodige symptomen en klachten geeft. Bij perioden gebruik ik s'morgens ruim voor het ontbijt een glas warm water met knoflooksnippers, vitamine C bruistablet C1000 en een eetlepel honing erin opgelost. Ik heb er baat bij bevonden. De achterliggende gedachten: vitamine C werkt anti-bacteriëel, knoflook werkt anti-viraal en honing werkt als een breedband anti-bioticum. Bij sterkere klachten s'avonds herhalen. Bij zeer hardnekkige aanhoudende klachten tot 3 maal daags, telkens ruim voor het eten. In kleine slokjes met korte tussen posen het glas leegdrinkend.

Door Ger van Hout (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 14:06

Ik ben zelf grootgekomen met het in grote hoeveelheden eten van sinaasappelen bij verkoudheid en griep. 6 tot 8 sinaasappels de 1e dagen en het werkt vrijwel gelijk. Ook bij mijn kinderen werkte het prima. Zal wel hetzelfde principe zijn denk ik.

Door HBr (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 11:00

Wat een hoop kwakzalverij! Als je er maar in gelooft, is je verkoudheid na een week over ipv 7 dagen!

Door Ria Coenradie (niet gecontroleerd) op do, 1-3-2018 - 17:59

wat ik geleerd heb bij de ci-gong les. Voor als je verkouden bent, als je neus " gewoon" dicht zit, als je vaak last hebt van voorhoofdsholte ontsteking of als de holtes een teer punt zijn.
Zet je middelvingers vlak naast de neusvleugels. Draai met de vingers rondjes links en rechts om en masseer naast je neusvleugels. Dan ga je met je vingers naar boven langs de neus tot de wenkbrauwen en weer terug. Herhaal dit een paar keer. In eerste instantie lijkt er niks te veranderen, maar al snel komt er verlichting. Herhaal deze oefening een paar keer per dag.
Ik weet zeker dat dit helpt. Ik ben zelf van de medicijnen af. En iemand met chronisch ontstoken holtes is na 8 maanden deze oefening doen van alle ellende en medicijnen af. Ik weet het, dat is lang, maar zeker het proberen waard!
Masseren dus, die neus! En op weg naar gewoon adem halen.

Door xs (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 07:03

Natuurlijk, massaal aan de speed. Wat een dwaas...

Door Rowdy van Meurs (niet gecontroleerd) op ma, 11-12-2017 - 09:51

Een capsule met een klein beetje speed erin. Gegarandeerd van je verkoudheid af in ongeveer een anderhalf uur later.