Huismiddeltjes bij griep en verkoudheid

Van kruidenthee tot ui

De R zit weer in de maand en dus komen griep en verkoudheid om de hoek kijken. Hoesten, hoofdpijn, spierpijn... U kunt zich behoorlijk lamlendig voelen. Alhoewel er geen geneesmiddelen bestaan tegen griep en verkoudheid, zijn er wel simpele huismiddeltjes die het leed kunnen verzachten.

Water

Bij griep en verkoudheid geldt in het algemeen dat u veel water moet drinken. Water is het belangrijkste bestanddeel van de mens en helpt afvalstoffen te verwijderen. Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken, zoals koffie en alcohol. Ook melk is niet goed, omdat het aanzet tot slijmvorming.

Kruidenthee

Kruidenthee daarentegen is uitstekend bij griep of verkoudheid. Meng gelijke delen vlierbloesem, pepermunt en duizendblad en doe één tot twee eetlepels van dit mengsel in een beker heet water. Eventueel kunt u wat honing, gemberwortel en een kaneelstokje toevoegen. Drink deze thee bij voorkeur voor het slapen gaan.

Gemberwortelthee onderdrukt de rillingen en het algemene gevoel van misère. Rasp een 2,5 cm lang stuk geschilde gemberwortel. Meng de geraspte gember met twee kopjes koud water en breng het aan de kook. Laat het geheel nog vijf minuten doorpruttelen. Voeg vervolgens een halve theelepel cayennepeper toe en kook het geheel nog een minuut door. Doe er ten slotte twee eetlepels citroensap en wat honing bij. Drink het brouwsel zo warm mogelijk.

Geen honger

Meestal heeft u niet veel trek als u zich grieperig of verkouden voelt. Het is niet erg om wat minder te eten, als u maar wel veel drinkt. Wilt u toch wat eten, eet dan licht verteerbaar voedsel, zoals soep, rijst of kip.

Citrusvruchten

Grapefruit en citroen bevatten veel vitamine C en helpen bij het functioneren van uw lever en dus uw immuunsysteem. Andere citrusvruchten zijn minder geschikt, omdat ze te zoet zijn om de afvoer van gifstoffen door de lever te bevorderen.

Knoflook

Zodra u de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid bemerkt, kunt u het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Om de sterke geur van knoflook uit uw mond wat te onderdrukken, kunt u het beste op peterselie kauwen.

Kippensoep

Studies hebben aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bouillon schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. De beweging van witte bloedlichaampjes, die aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, wordt gestopt.

Waterijsjes

Eén van de verschijnselen bij griep en verkoudheid is een vervelende keelpijn. Veel drinken en op een snoepje of dropje zuigen, kan verlichting geven. Ook het zuigen op waterijsjes of ijsblokjes helpt. Deze huismiddeltjes werken vaak net zo goed als dure zuigtabletten van apotheek of drogist.

Ui

Het is behoorlijk vervelend en vermoeiend als uw neus dicht zit. Een simpel middel om wat verlichting te brengen, is het gebruik van een rauwe ui. Haal de 'rokken' van de ui en snijd de ui in grote stukken. Op een schoteltje naast het bed doet de ui 's nachts wonderen voor een verstopte neus.

Hoestsiroop

Hoesten, nog een typisch verschijnsel bij met name verkoudheid. Regel nummer één is: onderdruk het hoesten niet! Hoesten houdt de luchtwegen namelijk schoon. Zoekt u naar wat verlichting, maak dan eens een hoestsiroop van bijvoorbeeld gesmolten boter met bruine suiker, cognac of suikerwater. Of neem ½ kopje honing, 5 eetlepels citroensap en een ½ kopje heet water. Meng de honing en citroen met een lepel net zo lang totdat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Voeg daarna al roerende het hete water erbij. Is de siroop te dik? Voeg dan wat extra heet water toe. Neem bij hoest twee tot drie keer per dag een eetlepel van deze honingsiroop. De siroop is een paar dagen houdbaar mits je deze in de koelkast bewaart.

Een ander prima hoestmiddel dat slijmoplossend werkt en de keel verzacht, maakt u van honing met zonnebloemolie. Roer twee eetlepels honing en twee eetlepels zonnebloemolie door elkaar. Neem zo nu en dan een theelepeltje van dit mengsel.

Stomen

Door te stomen kunt u een holteontsteking voorkomen. Giet kokend water in een grote schaal. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over uw hoofd en ga vijf tot tien minuten vlak boven de bak hangen. Snuif de stoom op door uw neus en adem uit door uw mond. Herhaal dit twee keer per dag.

Uitzieken

Huismiddeltjes zijn er om de klachten te verlichten. Maar het allerbeste is om zoveel mogelijk rust te nemen. Dat geeft uw lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

29 Comments

Door Luca (niet gecontroleerd) op di, 24-3-2020 - 19:06

Helemaal gelijk heeft u,

Door J.riesewijk (niet gecontroleerd) op do, 9-1-2020 - 22:03

Lees het boek van dr Vogel.

Door Lhmbeset (niet gecontroleerd) op wo, 2-10-2019 - 15:45

Als ik de griep heb moet ik extra uit kijken want heb ook astma met andere woorde ik mankeer heel veel ik kan diverse soorten niet eten .want ik ben erg allergie,s aan gelegt dus het is altijd eten en medicijnen uit proberen
Melk is voor mijn verboden ik heb lactose intolerantie dus moeilijk .

Door Han Leushuis (niet gecontroleerd) op wo, 1-5-2019 - 17:34

Mijn doktersassistent vertelde me net: stomen met dampo-capsules, daar zitten al de kruiden in die hierboven bij stomen genoemd worden. Of met Luuf capsules voor volwassenen of kinderen, al naar gelang. Of, zoals mijn moeder vroeger ook deed, me insmeren met Vicks en dan nog een wollen hemd erover en dan onder de wol. Heerlijk, die eucalyptuslucht. Of, zei hij, die Vicks oplossen en stomen, zoals in het artikel beschreven. En uiteindelijk, zei hij, is avondmelange voor dit soort zaken een heel goede thee, waar ook al deze kruiden in zitten. Bij de supermarkt en gezondheidswinkels verkrijgbaar.

Door N.Vogelaar echt... (niet gecontroleerd) op zo, 17-3-2019 - 12:21

Als ik voel dat ik griep krijg (rillerig en kouwelijk zijn) dan neem ik altijd een stevige borrel en duik in bed met extra deken.
Blijf zoveel mogelijk onder de dekens ,ook als je het erg warm krijgt.
Virussen kunnen moeilijk tegen hitte.
Wel veel drinken om uitdroging te voorkomen.

Door Paul de Moor (niet gecontroleerd) op zo, 17-3-2019 - 11:50

En weer zie ik een pertinente onwaarheid in dit gezever over gezondheid.
Namelijk; knoflook kan dan wel bacterie-dodend zijn maar het heeft dus geen zin om het te eten als je een verkoudheidsvirus hebt.
Elke week lees ik in jullie mails dingen die niet kloppen, HOE KOMT DAT?
Er zijn mensen die geloven wat jullie zeggen maar of jullie ze daarmee helpen is een tweede, kijk eens wat professioneler naar jullie schrijfsels en neem niet dingen zomaar over van andere kwakzalvers.

Door MvanSoest-Offerman (niet gecontroleerd) op ma, 11-2-2019 - 20:00

Hoe zit het met iemand die de griep heeft met hele hoge koorts?

Door Johannes (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 18:07

Best tegen verkoudheid is in maanden waar een R in zit. Regelmatig lindenthee drinken met sap van echte citroen in en wat honing die niet na gezoet is. Ook je niet vermoeien dan is je weerstand lager en weerstand. Geen wit suiker gebruiken. Heb daardoor nog nooit geen verkoudheid en griep gehad.Dus in maanden van R citroenen in frigo hebben

Door cor van der pruik (niet gecontroleerd) op vr, 7-12-2018 - 14:10

zout water gorgelen, zout in een schaal met heet water, handdoek over je hoofd en stomen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 7-12-2018 - 08:18

Moet je dat innemen, en hoeveel?