Het nut van slijm en snot

Beschermen en bevochtigen

Getty Images

Ieder lichaam zit bomvol slijm en snot. Als u verkouden bent en de ene na de andere zakdoek vol snuit, bent u misschien niet zo blij met dat vieze, groene goedje. Toch is het erg belangrijk voor uw lijf. Wat heeft u precies aan het slijmerige spul?

Uw mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies: een laag cellen die slijm produceert. Slijm werkt als een beschermend dekentje, dat het weefsel eronder vochtig houdt.

De plakkerige substantie in de luchtwegen vangt stof op en voert het af, zodat het niet verder in het lichaam terechtkomt. Het slijmvlies van de neus bevochtigt de lucht die u inademt. Als slijm uit uw neus drupt, noemen we het snot.

Liter per dag

Slijm en snot bestaan grotendeels uit water, maar bevatten ook allerlei nuttige ingrediënten. Bijvoorbeeld antilichamen die bacteriën en virussen herkennen en uitschakelen en enzymen die indringers doden. Eiwitten maken het slijm dik, zodat het geen fijne plek is voor dat soort ongewenste gasten.

Zelfs als u gezond bent, produceert u elke dag 1 à 1,5 liter snot. Het meeste verdwijnt ongemerkt via de keel in de maag. Snot valt pas op als het van consistentie verandert of als u ineens meer aanmaakt. Een flinke verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof kan ervoor zorgen dat het slijm dikker wordt en uw neus gaat lopen.

Groen of rood

Snot kan geel, groen, roodachtig of bruinig zijn. Misschien heeft u weleens gehoord dat geel of groen snot duidt op een infectie, maar dat is een fabeltje. U kunt een flinke oor- of holteontsteking hebben in combinatie met helder slijm. Als u verkouden bent, stuurt het immuunsysteem witte bloedcellen naar de luchtwegen. Deze cellen bevatten een groenkleurig enzym, wat ervoor zorgt dat het snot dezelfde kleur krijgt. Ook is dikkig snot vaak groen.

Als de neus uitdroogt of geïrriteerd is door teveel wrijven, snuiten of peuteren, zit er soms wat rood of bruinig bloed in het snot. Dit is afkomstig van het gebied in de neusgaten waarin veel bloedvaatjes zitten. Een beetje bloed in uw snot is niets om u zorgen over te maken.

Uit uw neus eten

Hoewel uw omgeving er misschien minder blij mee is, is uw snotneus ophalen de gezondste optie. Zo zuigt u het slijm en de eventuele virussen weg uit de holtes. Als u uw neus snuit, perst u het slijm juist de holtes in, waardoor u risico loopt op een voorhoofdsholte-, bijholte- of  oorontsteking.

Als uw neus verstopt is, kan stomen boven een bak heet water en druppelen met een zoutoplossing wat verlichting geven. Ook neusdruppels of –spray met xylometazoline zorgen ervoor dat u weer vrij kunt ademen.

In een omgeving met droge lucht of veel stof droogt het snot in de neus al snel op. 90 procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus om zich te bevrijden van die stukjes. 10 procent eet het gevonden resultaat zelfs op.

Bron 
  • WebMD
  • KNO