Loopneus: ophalen of snuiten?

Voorkom een holteontsteking

Getty Images

Als u loopt te snotteren, zijn er twee mogelijkheden om u van het overtollige snot te ontdoen. U haalt uw neus op en slikt het slijmerige spul door, of u blaast het via de neus naar buiten. Beide geven een even onsmakelijk geluid, maar wat is de gezondste optie?

Het slijmvlies in uw neus produceert altijd een beetje slijm om de neus vochtig te houden en te beschermen. Via de keel komt het in uw maag terecht, waar het samen met het voedsel verwerkt wordt. Omdat het snot normaal zo waterig is, merkt u daar niets van. Pas als u als gevolg van een verkoudheid of allergie dikker of meer snot aanmaakt, krijgt u last van het groenige goedje. Van te veel slijm in uw neus gaat u namelijk snotteren.

Snuiten

Het lijkt misschien logisch om uw snot kwijt te raken door het naar buiten te werken. Even flink snuiten en u bent uw loopneus in ieder geval tijdelijk kwijt. Toch is dat niet de beste manier. Als u hard snuit, verhoogt u daarmee de druk in uw neus. Vanuit de neus lopen er kanaaltjes naar verschillende holtes in uw schedel. Tijdens het snuiten perst u dus snot waarin virussen zitten naar deze holtes, waardoor ze kunnen ontsteken.

Als u toch uw neus wilt snuiten, zet dan niet te veel druk. Gebruik telkens een schoon, papieren zakdoekje. Snuit niet uw hele neus ineens leeg, maar blaas zachtjes eerst via het ene neusgat en dan via het andere. 

Ophalen

Uw neus ophalen brengt minder risico’s met zich mee. Door uw snot op te snuiven, zuigt u het slijm en snot juist uit uw holtes. Zo verkleint u de kans op een bijholte-, oor- of voorhoofdsholteontsteking. Eenmaal in de maag beland, maakt uw maagzuur de virussen en bacteriën die in uw snot zitten onschadelijk. Maar, haal uw snot op met beleid, anders beschadigt u uw neus.

Loopneus stoppen

Een verkoudheid gaat vanzelf weer over en daarmee stopt ook uw neus met lopen. Medicijnen heeft u niet nodig. Antibiotica helpen niet, want die werken alleen tegen bacteriën en niet tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken. Als u naast het snotteren soms last heeft van een verstopte neus, kunnen stomen, neusspray en neusdruppels uw klachten verlichten.

Een langdurige loopneus wordt vaak veroorzaakt door een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Zo kunt u gaan snotteren als u allergisch bent voor pollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Uw neusslijmvlies kan ook reageren op temperatuursverandering, bepaalde medicatie, inspanning, rook, alcohol en bepaalde geurtjes. Probeer prikkels waarvan u weet dat ze een loopneus opleveren te vermijden. Soms kan een bloedonderzoek uitwijzen voor welke stoffen u allergisch bent.

Bron 
  • Artsennet
  • KNO