7 bespaartips voor je boodschappen

Zo shop je een stuk goedkoper in de supermarkt

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende gezonde producten binnenkrijgt voor zo weinig mogelijk geld? Zeven simpele bespaartips.

Waar kun je op letten als je weinig geld kunt of wilt uitgeven aan je boodschappen? Dat je aan het einde van de dag naar de markt kunt voor goedkope groente en fruit wist je waarschijnlijk allang. En de prijzen in de supermarkten vergelijk je vast ook. Maar ken je deze tips al?

1. Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten

Vlees is vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige, goede vleesvervangers. Hier vind je een overzicht met vegetarische recepten.

2. Zelf snijden

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter en je kunt er soms meerdere keren van eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien.

3. Vriezer of pot

Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Neem deze producten daarom niet te vaak.

4. Kijk in de onderste schappen

Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Dat geldt ook bij blikjes vis. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld, dat maakt vergelijken makkelijker.

5. Vermijd snacks, snoep, frisdrank en alcohol

Snacks, snoep, frisdrank en alcohol zijn ongezond en vaak behoorlijk duur. Wie bijvoorbeeld in plaats van cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen. Ook tussendoortjes als een appel, een boterham of handje ongezouten pinda’s zijn voedzamer, vullen beter en zijn vaak goedkoper dan snacks en snoep.

6. Maak een boodschappenlijstje

Als je boodschappen doet met een boodschappenlijstje, koop je minder snel iets wat je niet nodig hebt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tot wel 9 kilogram voedsel minder weggooien. Ook dát scheelt voor je portemonnee.

Een handige volgorde voor het boodschappen doen is:

  • Kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt.
  • Maak een menu voor een aantal dagen.
  • Schrijf op een lijst wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden.

7. Let op aanbiedingen

Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Kijk of ze in je weekplanning passen, dan ben je goedkoper uit. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Laat je niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een goedkoop dagmenu? Download hier gratis vier dagmenu’s uit het budgetkookboek Lekker voor weinig van het Voedingscentrum.