Goed bewaren, vitamines besparen

Zo bewaar je de oogst uit je moestuin

Getty Images

Steeds meer mensen, ook in de grote stad, verbouwen hun eigen groente en fruit. Augustus is voor veel groenten en fruit de oogstmaand. Dat betekent meer sla, courgette, bloemkool, rozemarijn of bieslook dan je de komende weken in je maaltijd kunt verwerken. Ook dreigt een overschot aan fruit als rode bessen, bosbessen, bramen, perziken, pruimen en vijgen. Hoe bewaar je extra groente en fruit zonder dat de vitamines verloren gaan?

Tip 1: Invriezen en ontdooien

Invriezen is een snelle en gemakkelijke manier om je groenten, kruiden en fruit te bewaren. Invriezen heeft geen slechte invloed op het vitaminegehalte van voedingsmiddelen.

Sommige soorten groenten en fruit moet je wel eerst blancheren voor het invriezen. Hierdoor maak je de enzymen kapot die ervoor zorgen de kwaliteit achteruit gaat. Dit blancheren kan een verlies aan vitamine C veroorzaken (15 tot 20 procent). Zorg dat je de geblancheerde groenten goed en snel afkoelt onder koud stromend water of in een ijsbad. Hierdoor houden groenten hun kleur en blijft de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. Tijdens het bewaren van ingevroren voedsel blijven de vitamines over het algemeen goed bewaard. Let er wel op dat de verpakking luchtdicht is afgesloten.

Bij het ontdooien van je groenten en fruit gaan ook wat vitamines verloren. Bij gepureerde of fijngesneden groenten en fruit is dit meer dan bij grover gesneden producten. Snijd je groenten en fruit daarom niet té klein als je ze invriest.

Tip 2: Uit grootmoederstijd: wecken

Groenten en fruit kun je ook wecken. Omdat je bij wecken de producten verhit, verlies je ook hierbij wat vitamines. Bij het wecken van groenten kun je het beste azijn toevoegen. Dit voorkomt botulisme (vergiftiging door een bacterie). Bij fruit wecken is dat niet nodig omdat daar van nature zuren in zitten die de betreffende bacterie niet fijn vindt.

Tip 3: Ruilen

Jij komt om in de wortels en courgettes, terwijl iemand anders juist heel veel biet en kool heeft. Je kunt met behulp van de website groenteruilen.nl een deel van je oogst ruilen met mensen in de buurt. Dat voorkomt voedselverspilling, is makkelijk en kost helemaal niets. Wat een goed initiatief!

Tip 4: Drogen

Heb je er al eens aan gedacht om je fruit en kruiden te drogen? Het droogproces gebeurt traditioneel door het in de zon te leggen of op een andere wijze ter verhitten. Ook hierbij verlies je door het verwarmen sommige vitamines (vooral vitamine C, E en sommige B-vitamines) en kan de smaak veranderen.

Tip 5: Maak er jam van

Je groenten en vooral fruit kun je natuurlijk ook verwerken tot een lekkere jam. Nadeel hiervan is echter dat door het koken een deel van de vitamines verloren gaan en dat er relatief veel suiker inzit. Maar zelfgemaakte jam is natuurlijk wel veel lekkerder dan een potje uit de supermarkt.

Meteen verwerken

Wil je optimaal profiteren van de vitamines die in je zelfgekweekte groenten en fruit zitten, verwerk ze dan direct na het oogsten. Als je dit op de juiste manier doet, kun je ook in de komende wintermaanden nog genieten van je eigen groentetuintje én profiteren van de vitamines die er van nature inzitten.

Auteur 
Bron 
  • Vitamine Informatie Bureau