Is een bittere courgette of pompoen giftig?

Getty Images

Ik heb gehoord dat een bittere courgette giftig kan zijn. Is dat echt zo?

Gerda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.

Wanneer is een courgette of pompoen veilig om te eten?

Pompoenen of courgettes die in de winkel of op de markt te koop zijn, zijn veilig om te eten. Bij pompoenen of courgettes uit eigen kweek kunnen er problemen ontstaan. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen ziek zijn geworden door het eten van bittere pompoenen of courgettes met klachten als overgeven en diarree. Ook sierpompoenen zijn giftig en kun je niet eten.

Hoe kan het dat ze giftig zijn?

Bij de teelt van pompoenen of courgettes uit eigen tuin (moestuin, volkstuin) kunnen in uitzonderingsgevallen bittere stoffen ontstaan. De oorzaak van het probleem is vaak dat in de tuin zowel pompoenen als sierpompoenen worden geteeld. De bijen kunnen hier zorgen voor een kruisbevruchting. De vruchten die als gevolg hiervan ontstaan kunnen cucurbitacines bevatten. De vruchten zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen of courgette.

Hoe herken je symptomen van een vergiftiging?

Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Het begint vaak met misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, overgeven en diarree (mogelijk zelfs bloederig). Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen bij onvoldoende drinken.

Heb je last van deze symptomen? Ga dan naar de huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.