Is veganistisch eten de sleutel tot een gezonde oude dag?

65-plussers gezocht voor onderzoek naar effecten plantaardig eten

veganistisch eten
Getty Images

Wat is het effect van een volledig plantaardig voedingspatroon op de (spier)gezondheid van 65-plussers? Onderzoeker Jacintha Domić van Wageningen University & Research gaat dit uitzoeken in een groot onderzoek en is daarbij vooral geïnteresseerd in het effect op de spieren. "Ons doel is om te onderzoeken of 65-plussers zonder zorgen over kunnen stappen naar een veganistisch eetpatroon."

Plantaardig eten is een actueel onderwerp en krijgt steeds meer aandacht van zowel jong en oud. Veel mensen minderen hun vleesinname vanwege dierenwelzijn en het milieu. Daarnaast brengt het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen gezondheidsvoordelen met zich mee. Om deze redenen gaan steeds meer mensen plantaardig eten. Maar wat betekent dit voor ouderen?

Plantaardig eten kan helpen bij het afvallen en het verlagen van het cholesterol, maar plantaardige voedingsmiddelen bevatten ook minder eiwitten dan dierlijke voedingsmiddelen. En de eiwitten in plantaardige voeding worden minder goed opgenomen in het lichaam en zijn daarmee van minder goede kwaliteit. Het eten van voldoende eiwitten van goede kwaliteit is van groot belang voor 65-plussers. Deze dragen namelijk bij aan een optimaal behoud van de spieren. Het behouden van gezonde spieren op hogere leeftijd is erg belangrijk.
Naast het effect op de spieren, zal Jacintha ook kijken naar de effecten van plantaardig eten op andere gezondheidsmaten, zoals de cholesterolwaarden en de botgezondheid. "Door ook andere gezondheidsuitkomsten mee te nemen, krijgen we een compleet beeld van de gevolgen van plantaardig eten op hogere leeftijd en kunnen we voedingsadviezen beter afwegen."

Meedoen met het onderzoek?

De onderzoekers zoeken ruim zeventig 65-plussers voor dit onderzoek. Voorwaarde is dat zij geen vegetariër of veganist zijn. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 14 weken. Tijdens dit onderzoek volgen de deelnemers een veganistisch eetpatroon of een eetpatroon zonder beperkingen voor 12 weken. Sommige deelnemers volgen ook een krachttrainingprogramma. Voor, tijdens en na het volgen van het eetpatroon voeren de onderzoekers metingen uit die veel informatie geven over de gezondheid. Meer lezen over het onderzoek of je opgeven om mee te doen, kan via de site van Wageningen University & Research.

Auteur